IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха седмицата възходящо

Секторът на стоките за дома поведе ръстовете в последния ден от работната седмица

20:07 | 12.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските борси завършиха седмицата предимно с ръстове, а глобалните инвеститори бяха под влиянието на данните през последно време за ускоряване на инфлацията и корпоративните отчети, предава CNBC.

Stoxx 600 приключи търговията с ръст от 0,3%, като повечето сектори и големи борси финишираха на положителна територия. Паневропейският индекс е нагоре с 0,8% за седмицата.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,49% до ниво от 7347,91 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,45% до ниво от 7091,4 пункта. Германският DAX също отбеляза минимален ръст от 0,07% и завърши седмицата на равнище от 16 094,07 пункта.

От гледна точка на сектори, стоките за дома поведоха ръстовете в петък с повишение от 1,9%, а петролният и газовият сектор се представи най-слабо със спад от 0,9%.

Историческите върхове на инфлацията в САЩ и Китай натежаха върху глобалните нагласи тази седмица, но европейските пазари все пак успяха да постигнат ръстове.

Допитване на Ройтерс сред икономисти в четвъртък показа, че очакванията за инфлацията в еврозоната са тя да остане над целта на Европейската централна банка и през 2022 г. Инфлацията в еврозоната надхвърли 4% миналия месец, но ЕЦБ не следва линията на други големи централни банки, като се противопоставя на призивите за затягане на паричната политика.

Но ръководителят на ЕЦБ Гедиминас Симкус заяви на конференция в петък, че инфлацията ще се върне в рамките на целта през 2023 г., съобщи Ройтерс.

Корпоративните отчети също бяха ключов двигател на движенията на цените на акциите през седмицата и в петък своите резултати преди началото на борсовата търговия обявиха AstraZeneca, Richemont, Deutsche Wohnen и Deutsche Telekom.

Книжата на Richemont поскъпнаха с 10,8%, след като швейцарската компания за луксозни стоки публикува силен отчет и разкри, че води преговори с онлайн компанията за дрехи Farfetch в опит да превърне работещото си на загуба подразделение Yoox-Net-a-Porter (YNAP) в неутрална платформа.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на AstraZeneca се срина с 6,9%, след като резултатите през третото тримесечие на британската фармацевтична компания не отговориха на очакванията.

Daimler обяви в четвъртък, че бизнесът ѝ с камиони ще бъде отделен на 10 декември, тъй като германската автомобилна компания се стреми да намали разходите и да разшири маржовете на печалбата си до двуцифрени числа до 2025 г.

В макроикономически план индустриалното производство в еврозоната се е понижило по-малко от очакванията с 0,2% на месечна база през септември, показаха публикувани в петък данни. На годишна основа то е постигнало ръст от 5,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още