IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските пазари не намериха единна посока в очакване на срещата на Фед

Акциите на минните компании се обезцениха с 2,8%, а тези на компаниите от сектора на здравеопазването поскъпнаха с 1,2%

19:03 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските фондови борси затвориха с разнопосочни движения на основните индекси във вторник след силното начало на търговията за ноември.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,11%, като акциите на минните компании се обезцениха с 2,8%, а тези на компаниите от сектора на здравеопазването поскъпнаха с 1,2%, предаде CNBC.

Инвеститорите по целия свят се подготвят за натоварена седмица, изпълнена с корпоративни отчечти, ключова среща на Федералния резерв на САЩ и доклада за работните места в САЩ през октомври (излизащ в петък), който ще даде последна информация за състоянието на най-голямата икономика в света.

Дългоочакваната среща на Федералния комитет за отворения пазар започна във вторник. Очакванията са тя да доведе до съобщение, че американската централна банка ще започне да намалява своите месечни покупки на облигации на стойност 120 млрд. долара и ще прекрати програмата изцяло до средата на 2022 г.

Инвеститорите очакват също и коментарите на Фед за нарастващите цени, тъй като инфлацията достига 30-годишен връх. Срещата приключва в сряда.

Във фокуса на вниманието е развитието на климатичната среща COP26 в Глазгоу. Срещата на върха на ООН се разглежда като момент, в който световните лидери трябва да предприемат решителни действия за ограничаване на въглеродните емисии, но надеждите не са големи за амбициозни цели.

На фронта на отчетите на европейските публични компании последните данни във вторник идват от Fresenius, HelloFresh, DSM, Adecco Group, Standard Chartered, BP и Ferrari.

Петролният и газов гигант BP надмина очакванията за печалбата за третото тримесечие, подкрепен от нарастващите цени на енергията. Компанията увеличава програмата си за обратно изкупуване с 1,25 млрд. долара. Цената на книжата ù се понижи с 3,4% към средата на сесията следобед.

Акциите на HelloFresh поскъпнаха с над 21%, след като германската компания за кутии за хранене надмина очакванията за печалба и увеличи прогнозата си за продажбите, като същевременно обяви планове за международна експанзия до средата на 2022 г.

Акциите на Standard Chartered поевтиняха с 8% след обявяването на резултатите, докато на дъното на европейския индекс на сините чипове акциите на шведската софтуерна компания Sinch загубиха над 16% от цената си след отчета за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още