IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха още една вяла сесия в сряда

Инвеститорите са в очакване на срещата на Федералния резерв в Джаксън Хоул в четвъртък

20:13 | 25.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските борси поеха в различни посоки в сряда, докато инвеститорите са в очакване на ключова среща на централни банкери, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията почти без промяна спрямо нивото от вторник, а секторът на туризма и развлеченията прибави 1,8% към стойността си и поведе ръстовете. Този на комуналните услуги записа спад с 0,8%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,34% до ниво от 7150,12 пункта. Германският DAX е надолу с 0,28% до равнище от 15 860,66 пункта. Френският CAC 40 отбеляза ръст от 0,18% и приключи деня на ниво от 6676,48 пункта.

Индексите в Азиатско-Тихоокеанския регион също се представиха вяло в сесията в сряда. На Wall Street основните индекси започнаха търговията с леки ръстове, след като Nasdaq Composite и S&P 500 достигнаха рекордни върхове във вторник.

Вниманието на глобалните инвеститори тази седмица остава насочено към симпозиума на Фед в Джаксън Хоул, който ще се проведе виртуално в четвъртък. Ръководителите на централната банка трябва да съобщят подробности по плановете си за намаляване на програмата за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара на месец. Председателят Джером Пауъл ще произнесе реч в петък.

От началото на седмицата глобалните индекси са подкрепяни от намаляването на страховете, че Фед ще ограничи програмата си за изкупуване на облигации незабавно и от пълното одобрение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ.

Обратно в Европа бизнес доверието в Германия се понижи през август. Индексът за бизнес климата на института Ifo достигна ниво от 99,4 пункта, което е под консенсусната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Ройтерс, за 100,4 пункта. Това е спад и спрямо ревизираното равнище от 100,7 пункта през юли.

Във Великобритания търговците на дребно обявиха най-големия ръст на разходите от почти седем години през август, но наличностите са намалели до най-ниското си ниво в историята, подлагайки цените на натиск, сочат данни на Конфедерацията на британската индустрия.

На корпоративния фронт книжата на шведския производител на рентгеново оборудване Elekta поевтиняха с близо 8% и компанията се озова на дъното на Stoxx 600, след като не отговори на очакванията за оперативната си печалба през първото тримесечие.

На върха на европейския бенчмрак цената на акциите на Stadler Rail се повиши с 5%, след като нетната ѝ печалба за първото полугодие нарасна и тя потвърди очакванията си за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още