IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stoxx 600 отчита най-голям месечен спад от февруари

Инвеститорите остават притеснени за паричната политика, разпространението на делта варианта на коронавируса и действията на Китай срещу технологичния сектор

19:18 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Водещите европейски индекси изпратиха петъчната търговия с повишения, но въпреки това за седмицата са дълбоко на червена територия, съобщава CNBC. Инвеститорите остават притеснени за световната парична политика, разпространението на делта варианта на коронавируса и действията на Китай срещу технологичния сектор.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи днешната сесия с повишение от 0,3%, като сегментът за търговия на дребно поведе в ръстовете. За седмицата обаче спадът е от 1,5% - най-лошото седмично представяне от февруари насам, показват данни на Ройтерс.

Германският показател DAX прибави също 0,3% , след като в петък беше отчетен по-голям от очакваното скок в производствените цени, където ръстът е от 1,9% на месечна основа през юли.

В петък с 0,4% напредна британският индекс FTSE, а френският CAC – с 0,3%.

По-рано през деня стана ясно, че продажбите на дребно във Великобритания са се понижили през юли изненадващо с най-бързия темп, откакто икономиката бе в режим на блокада през януари – знак, че възстановяването може би губи инерция.

Обемът на стоки, продавани в магазините и онлайн, е намалял с 2,5% през миналия месец след ръст от 0,2% през юни – ревизирана промяна надолу спрямо предходните данни на националната статистика. Икономистите очакваха слабо забавяне от 0,2%, посочва Bloomberg.

При индивидуалните акции тези на Marks & Spencer прибавиха над 14%, след като компанията увеличи прогнозата за печалбата.

Друг търговец на дребно Morrisons също показа силно представяне в петък, записвайки ръст в цената на книжата от над 4%. Повишението е факт, след като компанията обяви, че е приела предложение за поглъщане за 7 млрд. паунда (9,5 млрд. долара) от базираната в САЩ група Clayton, Dubilier & Rice.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още