IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналът на Фед за намаляване на стимулите потопи европейските борси

Единствено секторът на комуналните услуги записа ръст в четвъртък

20:12 | 19.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесията в четвъртък с понижения, а инвеститорите бяха под влиянието на протоколите от последното заседание на Федералния резерв, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от 1,6%, а всички сектори с изключение на комуналните услуги се озоваха на червена територия. Минната индустрия и търговията на дребно поведоха загубите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,54% и приключи деня на ниво от 7058,86 пункта. Германският DAX е надолу с 1,25% до ниво от 15 765,81 пункта. Френският CAC 40 записа спад от 2,43% до равнище от 6605,89 пункта.

Книжата на Gn Store Nord поевтиняха с 12,3%, след като тя публикува резултатите си за второто тримесечие. Минните компании Anglo American и Antofagasta и луксозни брандове като Kering също бяха сред големите губещи.

На върха на бенчмарка цената на акциите на нидерландската компания за разплащания Adyen нарасна с 5,3%, след като тя публикува по-добри от очакванията резултати.

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион също се оцветиха в червено, а китайските технологични акции отново поевтиняха, тъй като регулаторните опасения продължават да натежават върху нагласите на инвеститорите.

Пазарите преживяха разпродажби в сряда след публикуването на протоколите от последното заседание на Фед през юли.

Централната банка на САЩ е обсъдила начало на оттеглянето на някои парични стимули, вероятно до края на годината, тъй като американската икономика набира инерция. Но представители на Фед повториха, че намаляването на стимулите не означава непременно скорошно повишаване на лихвите.

На корпоративния фронт Comcast и ViacomCBS обявиха сделка за създаване на европейската услуга за стрийминг на видео SkyShowtime, засилвайки по този начин конкуренцията с Netflix и други компании.

Goldman Sachs обяви в четвъртък, че ще придобие подразделението за управление на активи на нидерландската застрахователна компания NN Group. Сделката е на стойност 1,7 млрд. евро и представлява най-голямото придобиване, откакто Дейвид Соломон пое управлението на американската инвестиционна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още