IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси прекъснаха 10-дневната си печеливша серия

Търговията на дребно поведе загубите на Стария континент

19:45 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси прекъснаха 10-дневната си печеливша серия в понеделник, след като инвеститорите реагираха на по-слаби от очакванията икономически данни и на засилващото се геополитическо напрежение, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията със спад от 0,5%, като почти всички сектори и големи борси се озоваха на червена територия. Търговията на дребно поведе загубите с понижение от 2,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,90% до ниво от 7153,98 пункта. Германският DAX е надолу с 0,32% до равнище от 15 925,73 пункта. Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,83% и завърши деня на ниво от 6838,77 пункта.

Борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион записаха понижения в понеделник, след като Китай отчете изненадващо рязко забавяне миналия месец. Данните за продажбите на дребно през юли, за индустриалното производство и за инвестициите в активи с фиксиран доход не отговориха на очакванията.

Китайската статистическа служба се позова на влиянието на редица фактори, включително растящата външна несигурност, продължаващата пандемия от COVID-19 и наводненията. Тя допълни, че „възстановяването на икономиката все още е нестабилно и неравномерно“.

На Wall Street основните индекси се озоваха на червена територия в началото на търговията на фона на опасенията от забавяне на глобалния растеж.

В същото време пазарните участници наблюдаваха внимателно потенциалните геополитически последици от внезапния срив на афганистанското правителство. Талибаните влязоха в столицата Кабул през уикенда след поредица от шокиращи обрати на бойното поле, породени от изтеглянето на американските и на коалиционните сили.
Това е озадачаващ край на 20-годишната кампания на Запада, при която САЩ и съюзниците им се стремяха към промяна на страната.

Европейските борси отбелязаха десет поредни сесии на растеж до петък, а агрегираният измерител MSCI за глобалните фондови пазари достигна нов рекорден връх. Основните индекси на Wall Street също записаха рекордни върхове миналата седмица, въпреки че опасенията заради силно заразния делта вариант на COVID се запазват.

На корпоративния фронт френският доставчик на автомобилни части Faurecia се озова на върха на бенчмарка в понеделник. Това се случи, след като листнатата в Париж компания се съгласи да придобие мажоритарен дял в германската компания Hella за 6,7 млрд. евро през уикенда. Цената на акциите на Faurecia се повиши с над 12% след новината.

В същото време германската авиокомпания Lufthansa остана на дъното на индекса. Германската финансова агенция съобщи в понеделник, че страната смята да продаде до една четвърт от 20-процентния си дал в компанията през идните седмици след положителните развития в авиокомпанията, която миналата година получи спасителна помощ. Книжата на авиопревозвача поевтиняха с 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още