IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предпазливият оптимизъм на инвеститорите подкрепи европейските борси

Секторът на туризма и развлеченията се представи най-добре в сесията във вторник

19:54 | 10.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските борси завършиха с ръст сесията във вторник, след като трейдърите се отърсиха от опасенията заради делта варианта на COVID и растящата инфлация, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с повишение от 0,4%, а секторът на туризма и развлеченията прибави 2% към стойността си и поведе ръстовете. Почти всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,40% до ниво от 7161,04 пункта. Германският DAX се повиши с 0,16% до равнище от 15 77,71 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,10% към стойността си и завърши деня на ниво от 6820,21 пункта.

Предпазливият оптимизъм в Европа отразява сходни нагласи в Азиатско-Тихоокеанския регион, където повечето индекси отбелязаха ръст във вторник, а книжата на южнокорейския разработчик на игри Krafton поевтиняха при дебюта ѝ.

Притесненията за последиците от COVID за растежа на световната икономика натежават върху нагласите на инвеститорите през последно време, докато страните се борят с разпространението на силно заразния делта вариант на вируса.

На Wall Street повечето индекси започнаха сесията на зелена територия, като Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха нови рекордни върхове.

В същото време двама представители на Федералния резерв съобщиха в понеделник, че темпът на възстановяване на американската икономика и високата инфлация може да предизвикат дискусии за повишаване на лихвите от централната банка.

Инвеститорите ще наблюдават новите данни за индекса на потребителските цени и на цените на производител в САЩ, които са показател за инфлацията и трябва да излязат съответно в сряда и четвъртък.

Обратно в Европа допитването на германския институт ZEW за нагласите към икономиката през август не отговори на очакванията със значителна разлика, като спадна до 40,4 пункта спрямо 63,3 пункта през юли. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха показателят да е на ниво от 56,7 пункта.

Сред компаниите в Европа, която обявиха отчетите си във вторник, бяха Hellofresh, Munich Re, ABRDN и InterContinental Hotels Group.

Цената на акциите на Hellofresh се повиши с 9% и компанията оглави Stoxx 600 след силен доклад за второто тримесечие.

В същото време книжата на Deliveroo поскъпнаха с 6,9% и продължиха ръста си след съобщението в понеделник, че Delivery Hero е придобила дял в компанията.

На дъното на европейския индекс на сините чипове германската компания за употребявани коли Auto1 Group отбеляза спад от 3,1%, въпреки че отчете най-силното си тримесечие в историята след края на търговията в понеделник.

Книжата на M&G потънаха с 2,9%, след като компанията обяви загуба след данъци през шестте месеца до 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още