IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за щатския трудов пазар насърчиха и европейските борси

Изглежда, че щатската машина за създаване на работни места превключва напред, твърди анализатор

19:48 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA</em></p>

Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

По-силни от очакваното данни за пазара на труда в САЩ дадоха пореден тласък на европейските фондови борси в петък. Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 се повиши до най-високото си ниво от 2008 г. и приключи търговията с ръст от 0,32 % до 4174,54 пункта. На седмична база той отчита увеличение от 2,1 %.

Френският Cac 40 се повиши с 0,53 % до 6816,96 пункта в края на седмицата и сега се доближава все повече и повече до рекорда си от 2000 г. Британският FTSE 100 затвори почти непроменен с плюс от 0,04 процента до 7122,95 пункта. Германският Dax загуби част от ръста си в петък. Водещият германски индекс пропусна да достигне на косъм нов рекорд. В крайна сметка барометърът на фондовия пазар се повиши с 0,11% до 15 761,45 пункта. На седмична база това означава увеличение с 1,4%.

MDax – параметърът на средните акции в Германия, се повиши до нов връх в началото на търговията в петък, но бързо пое надолу и в крайна сметка загуби 0,45 % до 35 566,41 пункта. В края на деня индексът SDax за малки и средни акции почти остана непромене, след като преди това постигна нов рекорд.

В Ню Йорк Dow Jones Industrial и S&P 500 достигнаха рекордни стойности преди уикенда.

Сред отделните компоненти внимание привлече Allianz. Компанията очевидно поема с лекота последиците от тежките метеорологични бедствия в Европа. Най-голямата застрахователна група в Европа се стреми към рекордна печалба през текущата година: Оперативната печалба вероятно ще бъде между 12 и 13 милиарда евро и по този начин в горната половина на предишния целеви диапазон. Концернът поведе победителите в Dax с плюс от 2,5 %.

Химическата компания Covestro осъществи истински скок в растежа през второто тримесечие. Продължителният недостиг на суровини би предотвратил още по-силен растеж, каза главният изпълнителен директор на компанията Маркус Щайлеман. Covestro обаче започва втората половина на годината със „силен тласък“. Групата вече вдига прогнозата си два пъти за 2021 г. Акциите затвориха с понижение от 0,5%.

След понижаване на рейтинга инвеститорите обръщаха в петък гръб на Morphosys. Акциите на биотехнологичната компания се обезцениха с 3,8 % до 44,63 евро и бяха сред най-слабите стойности в MDax. Анализаторите от Deutsche Bank понижиха акциите до "Hold" от "Buy".

Икономиката на САЩ създаде повече работни места от очакваното през юли. В допълнение и почасовите заплати са се повишили малко повече от очакваното, докато безработицата изненадващо спадна значително до най-ниското си ниво от началото на коронавирусната криза през март 2020 г.

„Изглежда, че щатската машина за създаване на работни места превключва напред и възстановяването се ускорява", коментира пред dpa-AFX данните Кристиан Шерман, икономист за САЩ в борсовата компания DWS.

В петък имаше рязко покачване на доходността върху щатски облигации, които бяха подсилени от данните от пазара на труда в САЩ. Доходността върху десетгодишните облигации на САЩ се повиши до 1,297 %. Вчера, четвъртък, коефициентът на възвръщаемост все още беше 1,2254 процента. Подобно развитие имаше и на германския облигационен пазар: доходността върху десетгодишните федерални облигации се покачи от минус 0,503 до минус 0,455 процента.

Инвеститорите разпродаваха злато поради намаляващите спекулации за нарастващия ценови натиск. Считаното за "антиинфлационната валута" злато поевтиня в петък с 2,4 процента до 1762 долара за тройунция (31,1 грама). От друга страна, изненадващо силните данни за пазара на труда в САЩ засилиха долара и европейските фондови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още