IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Посланиците на ЕС одобриха бюджета на блока за 2022 г.

Предстои одобрение да даде и Европейският парламент

19:15 | 14.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Постоянните представители на държавите от Европейския съюз (ЕС) са одобрили позицията на Съвета за проектобюджета на ЕС за 2022 г.

За следващата година се предвиждат 167,7 милиарда евро поети задължения и 170 милиарда евро за плащания, съобщават от пресслужбата на Съвета на ЕС.

Бюджетът за 2022 г. ще бъде допълнен от фонда за възстановяване от пандемията.

Бюджетът за следващата година ще играе важна роля за икономическото възстановяване от пандемията и за повишаване на устойчивостта към бъдещи кризи, посочва се в съобщението.

Постигнатото днес споразумение представлява добра основа за предстоящите преговори с Европейския парламент, което се надяваме да доведе до приемането на бюджета за 2022 г. навреме, допълва се в съобщението.

Съветът официално ще приеме своята позиция чрез писмена процедура, приключваща на 6 септември, и след това ще я представи на Европейския парламент. Очаква се Парламентът да съгласува мандата си за бюджетните преговори по време на пленарната сесия от 18 до 21 октомври.

Ако позициите на двете институции се разминат, 21-дневният помирителен период ще започне на 26 октомври и ще продължи до 15 ноември.

Ако Съветът и Европейският парламент не постигнат споразумение за бюджета за 2022 г. до края на този период, Комисията ще предложи втори проектобюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още