IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се оцветиха в зелено в първата сесия от второто полугодие

Секторите на туризма и развлеченията поведоха ръстовете в Европа

19:56 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Европейските борси постигнаха ръст в четвъртък и започнаха втората половина на годината положително в момент, когато инвеститорите очакват възстановяване на икономиката на континента, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,6%, а петролният и газовият сектор прибави 2,1% към стойността си. Секторът на туризма и развлеченията нарасна с 1,9% и поведе ръстовете. Повечето големи борси приключиха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 1,25% до ниво от 7125,16 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,71% към стойността си. Германският DAX напредна с 0,47% и приключи деня на ниво от 15 603,81 пункта.

Оптимизмът в Европа се различаваше от търговията в Азиатско-Тихоокеанския регион, където пазарите отчетоха спад, след като допитване показа, че ръстът на китайската заводска дейност се е забавил през юни. Азиатските пазари бяха повлечени надолу и от ръста на заразените с коронавирус и новите блокади в региона.

Основните щатски индекси започнаха сесията в четвъртък с лек ръст, след като S&P 500 завърши пети пореден месец с ръст и завърши търговията вчера на ново рекордно ниво.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ миналата седмица са достигнали 364 хил., което е най-ниското ниво от началото на пандемията и е под очакванията на анализатори.

Играчите на глобалните пазари ще наблюдават ключови данни за работните места на министерството на труда в петък. Допитване на Dow Jones показа, че консенсусната оценка на анализаторите е за нови 683 хил. работни места през юни.

Обратно в Европа промишленото производство в еврозоната е нараснало с най-бързия си темп в историята през юни, сочи окончателният индекс на мениджърите по поръчките PMI на HIS Markit. Показателят е на ниво от 63,4 пункта спрямо първоначалните данни за 63,1 пункта.

Заводите във Великобритания също са започнали да се възстановяват, въпреки че индексът PMI намаля до 63,9 пункта спрямо рекордния връх от 65,6 пункта през май. Инфлационният натиск също е осезаем, тъй като предизвикателствата пред снабдителните вериги, породени от пандемията, водят до рязък ръст на производствените разходи.

На корпоративния фронт Ройтерс съобщи, позовавайки се на трима източници, че Credit Suisse обмисля промяна на регионалното разпределение на подразделението си за частно банкиране за сметка на централизирана управленска структура, която ще позволи на затъналия в скандал кредитор да поддържа строг контрол върху операциите си.

Книжата на Associated British Foods поскъпнаха с 4,8%, след като компанията повиши прогнозата си за резултатите на веригата си за търговия на дребно Primark.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на люксембургската имотна компания Grand City Properties се понижи с 2,5% след обявяването на дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още