IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият ръст на случаите на Covid-19 изпрати европейските борси на червено

Новините за заплахата от коронавируса оказаха натиск върху туристическия сектор

19:19 | 28.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха търговията в първия ден на седмицата с понижения, докато инвеститорите следят нарастващият брой случаи на Covid-19 по света, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,6% надолу. Туристическият сектор и този за отдих потънаха с 4,3%, повеждайки спадовете, а причината за това е, че Португалия наложи карантина на неваксинираните пристигащи от Великобритания.

Европейски Европейски

Таблица: CNBC

В понеделник новият здравен министър на Великобритания Саджид Джавид ще информира властите кога може да се очаква Великобритания да облекчи допълнително мерките заради Covid-19. Понастоящем рестрикциите трябва да приключат на 19 юли, но срокът вече беше удължен заради разпространението на Делта варианта на коронавируса.

На корпоративния фронт Daimler е на път да отдели звеното си за камиони до края на годината, обяви главният ѝ финансов директор Хералд Вилхелм пред германското издание Automobilwoche. Цената на акциите на компанията се понижи с 2,3% днес.

Междувременно нидерландската застрахователна компания NN Group обяви в неделя, че е отправила оферта за придобиването на бизнеса на MetLife в Европа. Финансовите параметри и други подробности остават неизвестни. Стойността на книжата на NN Group остана без промяна в рамките на днешната сесия.

Цената на акциите на финландския телекомуникационен гигант Nokia нарасна с 5,8%, повеждайки Stoxx 600, след като Goldman Sachs повиши оценката си за тях.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова британската модна марка Burberry с 8,7% спад. По-рано днес тя обяви, че главният ѝ изпълнителен директор Марко Гобети ще напусне поста си, за да поеме ръководството на италианския производител на луксозни стоки Salvatore Ferragamo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
да вярваш на инвестора е същата работа , както да вярваш на СЗО ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Европейските борски какво ги е изпратило надолу ? Ковид или лудото печатане на пари, което за кратко може да създаде подем, но де-факто не води до реален ръст, а до обедняване на населението и последващ спад на БВП. Ако печатането водеше до растеж, щяхме да печатаме като Зимбабве. Te имат банкнота с 14 нули. Ето линк: https://***.pri.org/stories/2015-06-12/what-can-you-buy-100-trillion-zimbabwe-not-even-candy-bar
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още