IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга правилата за издаване на визи

Чужденците, поискали виза, ще бъдат проверявани предварително, съобщават от Съвета

15:55 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че е приел днес допълнителни правила, с които ще бъдат задълбочени предварителните проверки на чужденци, подали искане за виза или право да дълготрайно пребиваване.

Предвижда се преди издаването на съответните документи да се правят проверки в няколко европейски бази данни. В този списък попадат базите данни за издадени заповеди за издирване, за забрани за влизане в Шенгенското пространство, за пръстови отпечатъци, за откази от издаване на виза, за дата и час на пресичане на външните граници на ЕС.

Шенгенската визова информационна система занапред ще бъде ползвана не само при издаването на краткосрочни визи. Основната цел на промените е по-доброто противодействие на заплахите за сигурността и на възможността за злоупотреби с правилата за миграцията.

Действащата визова система работи от 2011 г. и обхваща консулствата и всички гранични пунктове на ЕС.

Одобрените днес промени бяха предложени през 2018 г. от Европейската комисия. Преди да влязат в сила, промените трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още