IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановяване окрилиха европейските борси

Акциите на медийните компании поведоха ръстовете

19:28 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските пазари завършиха деня с повишения, след като успешното пускане на ваксини подхранва надеждите за глобално икономическо възстановяване, пише CNBC.

Паневропейския индекс Stoxx 600 приключи сесията с 1,4% нагоре. Книжата на медийните компании записаха скок от 4,2% и поведоха ръстовете.

Европейски Европейски

Снимка: CNBC

Акциите в Европа получиха положителен тласък от Азиатско-тихоокеанския регион. Японският Nikkei 225 днес премина границата от 30 000 пункта за първи път от над 30 години, след като правителствени данни показаха, че японската икономика е нараснала с 12,7%  на годишна база между октомври и декември 2020 г.

Търговските обеми днес са слаби, тъй като пазарите в Китай, Хонконг, Тайван и Съединените щати са затворени заради празници.

Цените на петрола нараснаха заради опасенията за засилване на напрежението в Близкия изток, след като водена от Саудитска Арабия коалиция в Йемен обяви, че е прихванала и унищожила натоварен с експлозиви дрон на свързаните с Иран бойци хути, който е бил изпратен към кралството. Цената на международния бенчмарк Брент скочи с 1,5% до 63,36 долара за барел в понеделник следобед в Европа.

Междувременно стана ясно, че Великобритания вече е поставила първа доза от ваксините срещу Covid-19 на над 15 млн. души в четири от приоритетните категории в страната. През уикенда премиерът Борис Джонсън определи това като „невероятен подвиг“.

В Испания каталунските сепаратистки партии увеличиха мнозинството си в Каталунския регионален парламент въпреки силното представяне на местния клон на упралвяващата в страната Социалистическа работническа партия, което може да доведе до потенциални преговори между сепаратистите в региона и Мадрид.

На корпоративния фронт акциите на Vivendi повишиха стойността си с близо 20%, след като френският медиен конгломерат обяви, че планира да листне Universal Music на публичния пазар и да разпредели 60% от капитала на акционерите. Френската транспортна група Bollore, която има дял във Vivendi, записа близо 15% ръст на цената на книжата си.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова белгийската фармацевтична компания Galapagos, която завърши борсовата сесия с около 6% понижение.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още