IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предлага постепенно отваряне на магазини и хотели от март

Гръцкото правителство постави Атина под пълна блокада

22:47 | 09.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Ангела Меркел иска постепенно повторно отваряне на магазини и хотели от идния месец, ако броят на заразените продължава да намалява и достигне управляеми нива, предава Bloomberg.

Меркел ще предложи хода на премиерите на 16-те провинции в Германия в сряда, като в същото време ще заяви, че настоящите ограничения, включително затварянето на училища и магазини от неосновна необходимост, ще останат в сила до началото на март, става ясно от документ на канцлерството, видян от Bloomberg.

Според плана на Меркел магазините може да отворят отново в области със седемдневен брой на заразените под 35 на 100 хил. души, а хотелите в области, където броят е под 20 на 100 хил. души население. За Германия като цяло броят на болните намалява стабилно от връхната точка от близо 200 преди Коледа. В момента той е малко над 70 на 100 хил. души население, сочат данни на института „Роберт Кох“.

Меркел и лидерите на провинциите трябва да проведат разговори в сряда, за да обсъдят следващите стъпки в битката на Германия срещу пандемията. Заради растящото разпространение на новите щамове „ограниченията за контакти трябва да останат в сила през идните няколко седмици“, иска канцлерството в документа. То обаче не посочва на коя точно дата през март трябва да бъдат отменени ограниченията.

Училища и центрове за дневни грижи ще имат приоритет след отмяната на блокадата, се казва в документа. Но много лидери на провинции целят да отворят повторно училищата по-скоро, подготвяйки почвата за дълъг и разгорещен дебат с Меркел.

Опасения от мутациите

Въпреки че броят на заразените върви последователно надолу от началото на пълната блокада в края на декември, германският лидер продължава да се безпокои от разпространението на мутирали щамове на вируса. Меркел предупреди по-рано, че около една пета от случаите в Германия може да са от по-заразния британски вариант, което е значително повече от 6-те процента, посочени в изследвания до момента.

Правителството на Меркел е подложено на критики заради относително бавния темп на разпространение на ваксините, след като реши да доставя ваксините съвместно с останалите страни от ЕС.

До момента страната е осигурила 3,9 дози на 100 души, според Bloomberg Vaccine Tracker. За сравнение в САЩ са осигурени 13 дози на 100 души, а във Великобритания – близо 20, въпреки че двете страни започнаха кампаниите си за ваксиниране на населението няколко седмици по-рано.

Пълна блокада на Атина

В същото време гръцкото правителство реши да въведе отново по-строга блокада в Атина и околната област Атика в опит да ограничи ръста на новите случаи на коронавируса и на хоспитализациите. Районът съставлява около половината от населението на Гърция от близо 11 млн. души.

„През идните два месеца обхватът на ограничителните мерки ще се отваря и затваря в зависимост от нивата на тревога. От нас зависи какво ще се случи. Но това също така е последната миля до свободата“, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията.

От четвъртък секторът на търговията на дребно и всички училища ще бъдат затворени до 28 февруари с връщане на виртуалните уроци.

Интензивните отделения в региона работят при 71% заетост за пациенти с COVID-19 спрямо 62% седмица по-рано, съобщи здравният министър Василис Кикилиас.

Общините в Атика отчитат тревожна тенденция на ръст на заразените наред с 11% ръст на броя на децата под 10 години, които са заразени през периода от 24 до 30 януари спрямо предходните седем дни, допълни Кикилиас.

Атина вече е определена като червена зона, където обичайният полицейски час от 21 ч. влиза в сила в 18 ч. през уикендите. Магазините могат да работят само чрез доставяне на онлайн поръчки.

Във вторник Гърция обяви най-високия си дневен ръст на новите случаи от 10 декември насам. До момента страната е разпределила 417 500 ваксини, достигнали до едва 4% от населението й, а 332 812 души са получили поне една доза.

„Знаем, че от април ще бъде много по-добре. Трябва да предотвратим опасността сега“, каза Мицотакис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
35 на 100К заразени. Това е невъзможно!!! Само фалшивите тестове да вземете ей ги поне 200 "заразени". Отново подигравка с народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
''Но това също така е последната миля до свободата, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис хаха В последнта година изявленията на европейските лидери задминаха речите на всички комунисти и популисти. Дано има полза от цялата тази бутафория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още