IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва масовата ваксинация на населението от 20 януари

Плановете на правителството са до края на месеца ваксинирани да бъдат 200 хил. души - работещи на първа линия и възрастни хора

13:08 | 06.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 20 януари 2021 г. ще започне масовата ваксинация на гърците, коментира премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ana Mpa. Първата фаза от плана предвижда ваксинацията на възрастните хора - над 85 години.

От 11 януари ще заработи и онлайн платформа, в която да се заявява желанието за ваксинация. Системата ще генерира ден и час, в който ще бъде извършена имунизацията, допълва англоезичното издание "Катимерини".

След малко бавното начало кампанията по ваксинирането в южната ни съседка напредва. Вече се ваксинират по около 5 хил. души на ден и към края на 5 януари са поставени ваксини на над 16,3 хил. души. Това са основно медици на първа линия в борбата с коронавируса, както и обитателите на домове за възрастни.

Гърция има в резерв 150,8 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Плановете са до края на януари да бъдат поставени ваксини на 200 хил. души - работещите на първа линия (не само медицински лица) и възрастни хора (над 85-годишните и хората в домовете за възрастни).

В края на декември Гърция преустанови ваксинацията на "знакови" лица след скандал. Синдикати на медицинските работници се подразниха от политиците, които си правеха селфита при ваксиниране.

Критики отправиха и опозиционни партии, макар че лидерът на най-голямата СИРИЗА Алексис Ципрас също беше един от първите ваксинирали се срещу коронавируса. Той обясни, че е направил това след договорка с управляващите, за да насърчи кампанията по ваксиниране, но беше категоричен, че правителството е превърнало инициативата в цирк.

В последните дни на 2020 г. в Гърция бяха ваксинирани общо 1128 души, от които 66 политици, сред които президентът Катерина Сакеларопулу, премиерът, министри и лидери на опозиционните партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още