IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите признаци на възстановяване в еврозоната се очакват в началото на 2021 г.

Според еврокомисар Паоло Джентилони обаче предстои трудна зима

15:55 | 17.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Паоло Джентилони. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Паоло Джентилони. Снимка: Bloomberg L.P.

Еврозоната би трябвало да започне да показва признаци на икономическо възстановяване през първото тримесечие на следващата година. На това мнение е еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс. Според него обаче новите блокади в Европа са сигнал, че предстои една трудна зима.

В изказване след срещата на финансовите министри на еврозоната в сряда той заяви, че 2020 г. бе една „наистина мрачна година“, през която Европейската комисия очаква свиване на икономиката на валутния съюз със 7,8%, преди да се възстанови до ръст от 4,2% през 2021 г.

Еврокомисарят коментира, че някои страни от еврозоната, най-вече Германия и Холандия, въведоха нови ограничения на движението, които със сигурност ще влошат местното търсене в краткосрочен план.

„Несигурността все още ще е тук през зимата, която се задава. Като цяло можем да очакваме първите зелени признаци на възстановяване през първото тримесечие на следващата година, но това все още крие голям риск“, каза той по време на пресконференция.

По думите на Джентилони възстановяването през третото тримесечие на тази година е по-голямо от първоначално очакваното, но прогнозите за следващите три месеца изглеждат по-лоши, дори и икономическите ефекти от втората блокада да не са толкова тежки, колкото през първата.

Новините за по-скорошното разпространение на ваксините стимулираха очакванията за по-бързо възстановяване, посочи още Джентилони и добави, че ако те станат достъпни за всички европейци догодина, то икономиката може да се върне по-бързо от очакваното до предпандемичните си нива.

Финансовите министри от еврозоната се договориха, че фискалните им политики трябва да останат подкрепящи, както досега, и през 2021 г, като продължат да бъдат целенасочени и временни по своята същност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
толкова драма, патос, а то е след две седмици .... ей къде е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а пък особено след една поне 80 % ваксинация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още