IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Здравните власти на ЕС настояват ограничителните мерки да не бъдат разхлабвани

Ако ограниченията бъдат премахнати до 21 декември, хоспитализациите ще се увеличат още в първата седмица на януари, според експерт

21:46 | 03.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В допълнение, Унгария и Германия подписват свои собствени сделки за коронавирусни ваксини, въпреки съвместната програма, ръководена от ЕС.

Обществото в ЕС сякаш свикна с коронавируса, но броят на смъртните случаи е поразителен. Във Великобритания около 16 хил. души са починали до момента във втората вълна, според Дейвид Шпигелхалтер, председател на Центъра за комуникация на риска и доказателствата в Университета в Кеймбридж, макар и ограниченията да са намалили смъртните случаи.

„За съжаление, прогнозата, че втората вълна ще доведе до десетки хиляди смъртни случаи от COVID изглежда, че ще бъде изпълнена“, посочи Шпигелхалтер в изявление пред репортери. "Можем да очакваме общият брой смъртни случаи в страната да нарасне над 20 хил. души до Коледа", допълва той.

Някои държави от ЕС все още действат с по-голяма предпазливост. Белгия например отново разреши на бизнесите да работят, но правителството не е решило дали да предоставя още облекчения преди Коледа. В Испания повечето ограничения се очаква да останат в сила до края на годината.

Държавите членки поставят различни ограничения на междуличностните контакти за празниците. Полша заяви, че ще позволи само на близките членове на семействата да празнуват заедно. Германия заяви, че ще позволи на 10 души от различни домакинства да се срещат за празниците. Сред испанските власти има дебати и разногласия. Националните здравни служители настояват за ограничаване на празничните събития до 6 души, но някои региони планират да позволят събиране на до 10 души за домакинство.

Други дългосрочни проблеми също предстои да намерят своето решение. Комисията настоява за по-широко използване на бързи антигенни тестове, които някои държави – например Словакия, вече приложиха в мащаб. Други страни, като Нидерландия, са по-предпазливи, тъй като експертите предупреждават, че качеството на тестовете на пазара се различава значително.

Страните от ЕС все още не са хармонизирали и времето, препоръчано за карантина или самоизолация след потенциален рисков контакт. Великобритания съкрати периода на карантината за пристигащите на Острова до 5 дни, ако покажат отрицателен тест.

Брюксел засилва натиска върху страните от ЕС да прехвърлят някои законови правомощия по здравната политика на независими агенции на блока като част от предложения Европейски здравен съюз. В момента почти цялата власт върху здравето се концентрира в националните столици, припомня медията.

Много от предложенията на Комисията, представени в средата на ноември, са сравнително скромни. Комисията например иска да промени мандата на агенцията за инфекциозни болести, за да може да издава препоръки на страните, вместо просто да предоставя обобщения на факти и данни, които националните или местните служители могат да интерпретират и да действат според тях, както намерят за добре.

Друго предложение би позволило на агенцията на ЕС по лекарствата да наблюдава недостига на лекарства при спешни случаи.

Препоръката да се позволи на Комитета за здравна сигурност да взема решения, които трябва да се следват от столиците, предизвикват загриженост от страните, изразена и на срещата на здравния министър в сряда за Европейския здравен съюз.

Все пак фон дер Лайен и други длъжностни лица от ЕС настояват, че е от решаващо значение да се планира и да се създаде рамка за следваща спешна ситуация. Във видео, подготвено за отбелязване на първата годишнина от встъпването и в длъжност фон дер Лайен признава, че ЕС вече е научил някои трудни уроци. „Сега го знаем – светът не беше подготвен за такава пандемия“, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
...е там работят безотчетни бюрократи, неизбирани от никого,поставени на поста си в резултат на някакви задкулисни пазарлъци. ----щото тук у нас изобщо не е така .... всички се отчитат, всички са избрани и всеки си е заслужил поста... начело с Мутрата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Няма как да не ми направи впечатление постоянният натиск от страна на Брюксел за прехвърляне на пълномощия от страните членки към централната бюрокрация, които да бъдели задължителни за следване..Нещо крайно неприемливо, особено в светлината на това,че там работят безотчетни бюрократи, неизбирани от никого,поставени на поста си в резултат на някакви задкулисни пазарлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Те всички с едно гърне ... Ако не им се получи ще трябва да се връщат в изходна точка на тиранията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
точно тъй и в къщи със скафандри, затвор forever за всеки от сърце, поздрав от слугите на мавзолея .... излизане навънка само с ваксина и то сутрин, обед вечер, а през почивката сръбска музика ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още