IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Банковите сливания са по-спешни от всякога

Трансграничните сливания ще станат наистина привлекателни, едва когато завършим банковия съюз, твърди Кристиан Зевинг

15:33 | 16.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг. Снимка: Bloomberg LP

Според главния изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг настоящата икономическа криза прави сливанията на банки по-спешни от всякога.

„Ако ние като банки искаме да покажем, че сме в средата на това общество, то сега е най-доброто време за това“, каза Зевинг в понеделник на индустриално събитие във Франкфурт. „Като сектор като цяло трябва да се справим с най-големия си структурен проблем в Европа в средносрочен план: фрагментацията“. Повече от 5000 финансови институции в Европа са твърде много, смята той, цитиран от Ройтерс. 

За самата Deutsche Bank обаче засега по-големите сливания не са актуална тема. Банката трябвало да си свърши домашната работа през следващата година и да завърши преструктурирането на компанията, което ще доведе до закриването на 18 000 работни места по целия свят.

Освен това в Европа липсва рамката за мащабна консолидация, посочват от банката. „Трансграничните сливания ще станат наистина привлекателни, едва когато завършим банковия съюз“, казва Зевинг. А по темата от години няма голям напредък. „Бих искал самото измерение на настоящите политически предизвикателства да помогне окончателно да се прекъсне тази блокада“, заяви мениджърът. 

Същевременно той призова за повече облекчения за банковия сектор. Зевинг заяви, че банките плащат повече в европейския фонд за преструктуриране от планираното и призова той да бъде ограничен до 55 млн. евро (65 млрд. долара), както първоначално са планирали законодателите. Тази индустрия е допринесла с около 9,2 млрд. евро тази година, което е увеличение с 18% спрямо 2019 г., каза той на конференция във Франкфурт в понеделник.

Всеки милиард евро собствен капитал, който ще бъде освободен по този начин, може да бъде използван за отпускане на над 20 млрд. евро заеми, каза Зевинг.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank каза също, че европейските законодатели трябва да „отделят време”, за да преценят последиците от прилагането на новите капиталови стандарти от група международни регулатори, събрани в т. нар. Базелския комитет за банков надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още