IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в политиката на Фед тласна надолу европейските борси

Почти всички сектори от икономиката на Стария континент се озоваха на червена територия

19:33 | 27.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад, прекъсвайки инерцията през последно време, след ключово изказване на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с около 0,6%, а почти всички сектори и всички големи борси се озоваха на червена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,75% и достигна ниво от 5999,99 пункта. Германският DAX отписа 0,71% от стойността си до равнище от 13 096,36 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,64% и завърши сесията на ниво от 5015,97 пункта.

Федералният резерв от дълго време има цел за инфлацията от 2%, но през десетилетието след последната финансова криза инфлацията по-често спада под това ниво. Пауъл заяви по време на виртуална версия на ежегодната конференция на Фед в Джаксън Хоул, че банката се е съгласила с политика на „средна цел за инфлация“, което означава, че ще позволи тя да надминава „умерено“ целта от 2% „за известно време“ след периоди, когато е била под тази цел.

На практика ходът означава, че Фед няма да е склонен да повишава лихвите, когато безработицата намалява, докато инфлацията също не се увеличи.

На фронта на коронавируса биотехнологичната компания Moderna обяви в сряда, че потенциалната й ваксина е генерирала обещаваща имунна реакция при възрастни пациенти в начален етап на клинични изпитания.

Вниманието на трейдърите е насочено в четвъртък и към петролните пазари, след като петролни платформи и рафинерии бяха затворени преди очакваното преминаване на мощен ураган през Тексас и Луизиана.

На корпоративния фронт цената на акциите на рекламния гигант WPP нарасна с 4%, след като компанията обяви по-малък от очакванията спад на нетните приходи от продажби и възобнови изплащането на дивиденти. Книжата на френския конгломерат Bouygues поскъпнаха с над 1%, след като компанията обяви по-ниска от очакванията оперативна загуба през първото полугодие.

Същевременно цената на акциите на производителя на двигатели Rolls Royce се понижи с около 1%, след като компанията обяви загуба преди данъци от 3,2 млрд. паунда (4,2 млрд. долара) за първото полугодие, съобщи, че планира продажба на активи и обяви оттеглянето на главния си финансов директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още