IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимистично настроение обхвана европейските борси

Геополитическото напрежение и лошите перспективи, свързани с Covid-19, повлияха на инвеститорите

19:13 | 20.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията в четвъртък с понижения, след като Федералният резерв на САЩ се изказа песимистично за перспективите за икономическо възстановяване на страната, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 1% надолу, след като компаниите за основни суровини се разделиха с 2,8% и поведоха загубите. В крайна сметка всички сектори и основни борси се озоваха на червено днес.

Протоколи от Федералната комисия за отворен пазар в Съединените щати показаха, че централните банкери разглеждат възстановяването на страната от проблемите, свързани с коронавируса, като „особено несигурно“.

Пазарите реагираха и на новината от Министерството на търговията в Китай, което обяви, че Вашингтон и Пекин ще се върнат на масата за преговори в следващите дни. Планираните за миналия уикенд разговори бяха отложени.

Геополитическото напрежение остава на дневен ред, след като американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди Русия и Китай да не пречат на повторното налагане на американски санкции срещу Иран.

В Европа протестите в Минск срещу президента на Беларус Александър Лукашенко продължиха и в сряда вечерта. Демонстрациите започнаха преди седмица и половина след изборите в страната, които Европейският съюз определи като незаконни.

На корпоративния фронт също не липсваха новини. Цената на акциите на шведската инвестиционна фирма EQT се понижи с 10,7% до дъното на Stoxx 600, след като тя обяви резултатите си за първото полугодие.

На върха на европейския индекс на сините чипове се озова белгийската фармацевтична компания Galapagos. Стойността на нейните книжа нарасна с 5,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още