IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабващите надежди за възстановяване от коронавируса потопиха борсите в Европа

Автомобилният сектор се представи най-зле по време на сесията в четвъртък

19:45 | 14.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с рязък спад, а инвеститорите бяха под влиянието на предупрежденията за икономиката от гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл и отслабващите надежди за предстоящ край на кризата, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 2,1% до края на търговията, а автомобилният сектор отбеляза спад от 2,9% и поведе загубите. Всички сектори и големи борси се озоваха на негативна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 2,75% до ниво от 5741,54 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,65% от стойността си и завърши сесията в четвъртък на ниво от 4273,13 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,95% до 10337,02 пункта. Борси Борси

Спадовете в Европа се случват, след като Пауъл заяви в сряда, че може да се наложи държавните ръководители да използват допълнителни политически оръжия, за да изведат страната от икономическото тресавище, което струва най-малко 20 млн. работни места и предизвика „ниво на болка, което е трудно да се опише с думи“.

„Макар че икономическият отговор беше едновременно навременен и достатъчно обхватен, това може да не е последната глава, тъй като пътят напред е много несигурен и подложен на значителни рискове за спад“, каза Пауъл.

В четвъртък американското министерство на труда обяви, че общо 2,981 млн. американци са подали заявления при безработица през седмицата до 9 май. Броят е по-лош от очакванията за 2,7 млн. нови заявления на икономисти, анкетирани от Dow Jones. До приключването на борсовата сесия в Европа Wall Street ограничи загубите си, след като рали при банковите акции компенсира негативните настроения заради данните за безработицата в САЩ.

На корпоративния фронт британската компания Countryside Properties се озова на дъното на европейския индекс на сините чипове, като книжата й поевтиняха с над 17%, след като коронавирусът засегна печалбата й. Коригираната оперативна печалба на компанията за първото полугодие е намаляла с 38%.

На върха на Stoxx 600 цената на акциите на шведската компания NIBE Industrier се повиши с 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още