IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси записаха най-добрия си месец от октомври 2015 г.

В четвъртък обаче повечето големи борси на Стария континент и всички сектори от икономиката останаха на червена територия

20:52 | 30.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък със спад, но отбелязаха най-силния си месечен ръст от близо пет години, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с над 2% в четвъртък, като всички сектори и почти всички големи борси се озоваха на червена територия. Въпреки това индексът постигна най-големия си месечен ръст от октомври 2015 г. насам.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отписа 3,50% от стойността си и достигна ниво от 5901,21 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 2,12% до 4572,18 пункта. Германският DAX потъна с 2,22% до равнище от 10 861,64 пункта. Борси Борси

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази непроменена основната си лихва по-рано днес, но съобщи, че е готова да увеличи стимулите, за да се бори с икономическите последици от коронавирусната пандемия. Централната банка обяви също, че е смекчила условията за кредитиране за банките.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната се е свил с рекордните 3,8% през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година заради блокадите в резултат на коронавирусната пандемия, сочат официални данни.

Франция навлезе в техническа рецесия със свиване на икономиката от 5,8% през първите три месеца на годината, най-резкия спад за втората по големина икономика в Европа от началото на воденето на статистика през 1949 г.

Инвеститорите в Европа реагират и на новините от САЩ във връзка с използването на антивирусното лекарство „Ремдесивир“ на Gilead Sciences като потенциално нов медикамент за пациенти с COVID-19.

Компанията съобщи в сряда, че първоначалните резултати от клиничните изпитания на лекарството са показали, че поне 50% от лекуваните с него пациенти с дози по пет пъти на ден, са се подобрили, а над половината са били изписани от болница след две седмици.

Корпоративните отчети остават ключов двигател за ценовите колебания на акциите на отделните компании.

Royal Dutch Shell понижи тази сутрин дивидента си за акционерите за първи път от Втората световна война след срива на петролните цени, тъй като коронавирусната пандемия унищожава търсенето. Петролният гигант обяви нетна печалба за първото тримесечие от 2,9 млрд. долара, което е спад с 46 на сто спрямо същия период на предходната година. Цената на акциите на компанията компенсира по-голямата част от загубите по-рано през деня и завърши със спад от 5%.

Carlsberg обяви спад на приходите си от продажби през първото тримесечие със 7% и предупреди, че най-лошото тепърва предстои, тъй като повишените приходи от продажби в супермаркетите не са могли да компенсират затварянето на барове и ресторанти за третия по големина производител на бира в света. Книжата на компанията записаха минимален ръст от 0,4%.

Nokia е излязла на печалба през първото тримесечие благодарение на инерцията от сделки за 5G. Цената на акциите на финландската телекомуникационна компания се повиши с 3,1%.

На върха на европейския индекс на сините чипове книжата на BE Semiconductor поскъпнаха с над 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още