IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смекчаването на блокадата в някои страни вдъхна оптимизъм на европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6% във вторник

19:25 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето европейски борси завършиха сесията във вторник с ръст, а вниманието на инвеститорите беше насочено към стратегиите за излизане от блокадата заради коронавируса в региона, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза повишение от около 0,6%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Най-голям скок днес записа германският DAX от 1,25% до ниво от 10 696,56 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,38% и достигна равнище от 4523,91 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 обаче не се вписа в тенденцията и отбеляза спад от 0,88%, завършвайки деня на ниво от 5791,31 пункта. Борси Борси

Европейски страни, сред които и едни от най-тежко пострадалите от коронавируса Италия и Испания , обмислят отмяна на някои ограничения на обществения живот, тъй като новозаразените и смъртните случаи за един ден намаляват.

Испания позволи на някои строителни обекти и заводи да започнат отново работа вчера, а Италия също разреши на някои бизнеси да отворят от днес. Същевременно Германия обмисля как да започне постепенно възстановяване от коронавирусната пандемия, съобщи пред CNBC здравният министър на страната Йенс Шпан. „Мислим за това стъпка по стъпка, важно е... да се върнем отново към нормалността“, отбеляза той.

Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупреди, че световната икономика вероятно ще преживее най-тежката си финансова криза от 30-те години на миналия век.

Днес вниманието беше насочено и към икономическите данни, като Китай обяви, че деноминираните й в долари внос и износ са намалели през март на годишна основа. Цифрите бяха по-добри от очакванията на икономистите.

На корпоративния фронт книжата на германската компания за осветителни тела Osram поскъпнаха най-много с ръст от 12%, а цената на акциите на базирания в Люксембург доставчик на телекомуникационни мрежи Sas се повиши с близо 9%.

На дъното на европейския бенчмарк се озова британският оператор на кина Cineworld, чиито акции поевтиняха с над 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още