IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни отчети извисиха Stoxx 600 до нов рекорден връх

Автомобилният сектор в Европа се представи най-добре по време на сесията в сряда

19:50 | 12.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда с ръст, а трейдърите наблюдаваха корпоративните отчети и разпространението на новия коронавирус, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза ръст от 0,6%, достигайки рекорден връх, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Германският DAX прибави 0,89% към стойността си и достигна ниво от 13 749,78 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,47% до равнище от 7534,37 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,83% до ниво от 6104,73 пункта.

Книжата на автомобилните компании поскъпнаха с 3,8% и поведоха ръстовете, а цената на акциите на компаниите за комунални услуги не се вписаха в тенденцията и отбеляза спад от 0,4%.

Китайската Национална здравна комисия съобщи в сряда за 2015 нови случая на коронавирус и 97 смъртни случая в континенталната част на Китай. Епидемията, която започна от китайския град Ухан и отне живота на 113 души в страната, доведе до затваряне на заводи, компании и транспортни услуги в Китай.

Обратно в Европа промишленото производство на еврозоната се е свило повече от очакванията през декември със спад от 2,1% на месечна основа спрямо очакваното понижение от 1,6%, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

На корпоративния фронт главният изпълнителен директор на Heineken ще се оттегли от поста си на 1 юни. Жан-Франсоа ван Боксмеер, който заемаше ръководния пост 15 години, ще бъде заменен от ръководителя на компанията за Азиатско-тихоокеанския регион.

Съобщението беше направено преди публикуването на отчета на компанията за цялата година в сряда. Вторият по големина производител на бира в света прогнозира ръст на оперативната печалба през 2020 г., след като резултатите през 2019 г. отговориха на очакванията на анализаторите. Цената на акциите на Heineken нарасна с 5%.

Холандската банка ABN Amro публикува по-слаби от очакванията резултати за печалбата си през четвъртото тримесечие, в резултат на което книжата й поевтиняха с 6% и тя се озова на дъното на Stoxx 600.

Цената на акциите на шведската компания Evolution Gaming се повиши с близо 15 на сто и достигна рекорден връх, след като тя обяви силни резултати за четвъртото тримесечие, а книжата на листнатата на борсата в Лондон NMC Health поскъпнаха с 10%, след като отбелязаха спад от 17 на сто във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още