IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни корпоративни отчети тласнаха нагоре европейските борси

Банковият сектор отбеляза ръст от 2%

19:59 | 06.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските пазари се озоваха на зелена територия в края на сесията в четвъртък, а корпоративните отчети бяха във фокуса на вниманието на инвеститорите на фона на успокояването на страховете заради епидемията с коронавируса, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,45%, като заличи малка част от ръстовете в сутрешната търговия. Банковият сектор отбеляза повишение от 2%, а строителният сектор регистрира понижение от 0,5%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,30% до ниво от 7504,79 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,88% към стойността си и завърши сесията на равнище от 6038,18 пункта. Германският DAX регистрира ръст от 0,72% до ниво от 13 574,82 пункта.

Световните пазари получиха тласък тази нощ, след като Китай обяви, че ще понижи наполовина митата върху стотици американски стоки на стойност около 75 млрд. долара. Налозите върху някои американски стоки ще бъдат намалени от 10% на 5% и от 5% на 2,5% върху други, съобщи китайското министерство на финансите. Корекцията ще влезе в сила от 14 февруари.

В сряда вечер Китай информира, че общо 28 018 случая на коронавирус са били потвърдени до момента, а 563 души в страната са починали.

Цената на петрола се повишава днес на фона на надеждите, че ограничаването на епидемията от коронавируса може да доведе до скок на търсенето от Китай.

Комитет, който съветва страните производителки на петрол от ОПЕК и техните съюзници като Русия (групата ОПЕК+), заседава отново, удължавайки двудневната си среща, на която се обсъжда ново понижаване на добива в подкрепа на цените.

В макроикономически план новите поръчки в промишлеността в Германия са намалели с 2,1% на месечна основа през декември, приключвайки най-лошата си година от 2008 г. насам.

Корпоративните отчети са основният двигател на пазарите в региона.

Societe Generale не отговори на прогнозите за печалбата си през четвъртото тримесечие, обяви планове за възможно обратно изкупуване на акции и обеща да подобри рентабилността си през 2020 г. Цената на акциите на френската банка се повиши с 1,4%.

Люксембургският производител на стомана Arcelormittal обяви печалба за четвъртото тримесечие, която надмина очакванията, и направи оптимистична прогноза за резултатите си през тази година. Цената на акциите й се покачи с 11% и изстреля компанията близо до върха на Stoxx 600.

Книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 12,5% в следобедната търговия и осигуриха място на най-голямата германската банка на върха на европейския бенчмарк, след като базираната в Лос Анджелис компания Capital Group обяви, че купува дял от 3,1%.

На другия полюс на Stoxx 600 книжата на финландската фармацевтична компания Orion потънаха със 7,5%, след като тя обяви отчета си за третото тримесечие.

Цената на акциите на Royal Mail се понижи с 5,5%, след като по-рано през деня достигна историческо дъно. Това се случи, след като бившият монополист в пощенските услуги във Великобритания предупреди, че няма да отговори на очакванията за производителността си и прогнозира трудна следваща фискална година.

Nokia обяви неочаквано повишаване на печалбата си през четвъртото тримесечие, след което книжата на финландския телекомуникационен гигант поскъпнаха с 2,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още