IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението около Иран продължава да тежи над европейските борси

Едва война между Съединените щати и Иран не е в интерес на никого, но в същото време търговците се чудят как може да се намали интензивността на конфликта

19:31 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕТА</em></p>

Снимка: ЕТА

Инвеститорите на основните пазари на акции в Европа останаха нащрек във вторник заради напрежението между САЩ и Иран. 

При единния за еврозоната индекс EuroStoxx 50 първоначално доста ясно изразеният оптимизъм намаля в хода на сесията, а следобед водещият индекс временно падна в червената зона. В края на търговията бе отчетен умерен плюс от 0,18 процента до 3759,25 пункта.

„Едва война между Съединените щати и Иран не е в интерес на никого, но в същото време търговците се чудят как може да се намали интензивността на конфликта“, заяви анализаторът на CMC Markets UK Дейвид Мадън.

Отмъстителен удар на Иран в отговор на убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани поне досега не е осъществен. И двете страни вече се надпреварват да си отправят предупреждения и заплахи. В Париж френският водещ барометър Cac 40 завърши търговията с малка промяна от минус 0,02 процента до 6012,35 пункта. Лондонският FTSE 100 също затвори с минус 0,02 процента до 7573,85 пункта.

Инвеститорите на германския фондов пазар частично усвоиха неотдавнашното геополитическо напрежение. Във вторник Dax продължи възстановяването си, което бе започнало предишния ден, след случайното падане под 13 000 пункта през деня. В края на сесията бе отчетено увеличение с 0,76 процента до 13 226,83 пункта. MDax, в който са представени дяловете на средните немски компании, се повиши с 0,33 процента до 28 288,08 пункта.

Поради ескалиращия конфликт между САЩ и Иран Dax спадна до четириседмичен минимум в началото на седмицата. Въпреки това инвеститорите,  които залагат на технически анализ, отчетоха като двигатели на възстановяването ловците на сделки.

„Дори и при незначителни спадове германският борсов индекс се купува отново“, казва експертът Андреас Бюхлер. Експертите на Postbank считат скорошният и потенциален спад на курсовете като добра възможност за влизане на пазара, тъй като в условията на ниски лихвени проценти на инвеститорите им липсва каквато и да е била алтернатива. 

След успокояването на пазара цените на петрола, като най-млад бенефициент от конфликта между Иран и САЩ, спряха възхода си във вторник. След като в последните два търговски дни акциите на авиокомпанията Lufthansa бяха изтласкани до най-ниското си ниво от октомври заради опасенията за увеличаващите се разходи за гориво, те се възстановиха във вторник с ръст от 0,16 процента.

Фаворитът в Dax бяха акциитe на производителя на чипове Infineon, който също беше силно засегнат през последните дни от конфликта в Иран и свързаните с него икономически тревоги. Сега те поскъпнаха с около 5 процента. Като двигатели на настроението търговците посочиха положителните бизнес перспективи, изказани от американския конкурент Microchip.

В MDax понижение на оценката на Delivery Hero от страна ма Commerzbank натовари книжата на компанията за доставка на храна. След силното си представяне от средата на декември след обявено придобиване в Южна Корея, анализаторът Стефан Клеп препоръчва сега акциите в портфейла да бъдат намалени. Те загубиха повече от 2 процента от стойността си. 

Еврото се понижи до ниво от 1,1135 долара. По-рано Европейската централна банка определи референтния курс на ниво от 1,1172 долара (понеделник: 1,1194). Така доларът струва 0,8951 (0,8933) евро.

След като заради силния си характер германските облигации бяха силно търсени, това вече не беше така във вторник. Доходността се повиши съответно от минус 0,30 процента в предходния ден до минус 0,29 процента. Индексът Rex се понижи с 0,06 процента до 144,10 пункта. Фючърсите върху бундовете спаднаха с 0,05 процента до 172,08 пункта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още