IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен старт на 2020 г. за европейските борси

Индексите записаха повишения благодарение на оптимизма за фаза едно от търговската сделка

20:09 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха търговията в четвъртък с повишения, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че първа фаза от търговската сделка с Китай ще бъде подписана на 15 януари, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа 1% ръст. Банковите и технологичните акции се оказаха най-добре представящите се, докато всички сектори и основни борси се озоваха на зелена територия. 

Тази седмица в туит президентът Доналд Тръмп обяви, че частичното споразумение с Китай ще бъде подписано в Белия дом след две седмици, макар че подробности по случая не са разкрити.

Акциите на Wall Street също поеха на нагоре, увеличавайки ръстовете си от 2019 г., през първия ден на търговия за тази година.

Airbus се превърна в най-големия производител на самолети в света за първи път от 2011 г., измествайки Boeing от челното място, след като надмина прогнозата със своите 863 самолета за 2019 г., писа по-рано Ройтерс. Книжата на Airbus повишиха стойността си с повече от 2%.

Данните за производството в еврозоната, публикувани днес, показаха, че индексът на мениджърите по поръчките PMI се е свил за 11-и пореден месец.

Германските банки пък се оказаха с най-големи повишения на борсите днес. Цената на акциите на Commerzbank нарасна със 7 на сто, докато тази на книжата на Deutsche Bank добави 6%.

Стойността на акциите на Tullow Oil се потопи до дъното на паневропейския бенчмарк, като спадна с близо 7%, след като британската петролна компания обяви незадоволителни резултати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още