IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси минават в коледно настроение

EuroStoxx 50 остана на практика без промяна спрямо сряда, решенията на АЦБ подкрепиха FTSE 100

19:39 | 19.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда,  че европейските фондови борси най-накрая преминаха към коледен режим. EuroStoxx 50 почти не помръдна в четвъртък, след като два дни по-рано спадна сериозно. Водещият индекс на еврозоната приключи търговията без промяна спрямо предния ден на ниво от 3739,17 пункта, предава dpa-AFX.

Възможно е инвеститорите да се въздържат, тъй като в петък пазарите биха могли да се сблъскат с още по-голямо неблагоприятно положение. Тогава отново е „съботата на вещиците“: фючърсни договори и опции на EuroStoxx 50, Dax и други големи индекси изтичат на борсите с деривати с високо оборотни ценни книжа. На тази дата, която е известна и като голяма дата на изтичане на капитали, инвеститорите се опитват да преместят цените в посока, която е изгодна за тях. Това често води до волатилни движения, които не могат да бъдат обяснени фундаментално. След изтичане на срока картите отново се размесват.

В Лондон FTSE 100 отново се представи по-добре с увеличение от 0,44 процента до 7573,82 пункта. Както и през последните два дни,  „футци“ се възползва от слабия паунд, който падна още след решението на АЦБ за лихвите. Както се очакваше, централната банка остави основния лихвен процент непроменен. Слабата лира може да подобри шансовете на британските компании за конкуренция. Парижкият Cac 40 нарасна с 0,21 процента до 5 972,28 пункта.

Германският борсов пазар също показа слабо движение в четвъртък и не пое в ясна посока. Новите икономически данни от САЩ оказаха толкова слабо влияние върху тенденциите, колкото новината, че процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп вече официално е открита. 

В рамките на спокойна преди Коледа сесия Dax успя да компенсира някои от умерените си загуби от късната търговия и затвори деня с ръст от 0,08 процента при 13 219,96 пункта. MDax, в който са представени акциите на средноголемите компании, в крайна сметка спечели 0,44 процента до 28 316,18 пункта.

Изглежда, че инвеститорите не искат да поемат повече рискове

„Изглежда, че инвеститорите не искат да поемат повече рискове", казва пазарният анализатор Милан Коткович от AxiTrader. „След положителните новини от миналата седмица, сега има недостиг на двигатели на акциите", пояснява пък Томас Алтман, портфейлен мениджър в QC Partners. Въпреки това било напълно нормално пазарът да се успокои малко преди Коледа. „С големия спад утре е последният ден за ликвидни сделки за тази година“, пояснява още той.

Още един сигнал от Обединеното кралство: премиерът Борис Джонсън представи своята правителствена програма. Както се очакваше, той обяви радикални правителствени мерки. Brexit трябва да се извърши бързо. По-нататъшно отлагане и забавяне няма да бъдат допуснати, се казва в изявлението, което традиционно се чете от кралицата по обяд. Премиерът планира да изведе Великобритания от ЕС в края на януари.

Друг сигнал за паричната политика дойде от шведската централна банка. Riksbank приключи своята отрицателна лихвена политика сутринта и повиши основния лихвен процент от минус 0,25 на нула процента. По този начин централната банка реагира на страничните ефекти на отрицателните ключови лихвени проценти, които натоварват предимно банковия сектор и традиционните инвеститори със спестявания с фиксирана лихва.

Новини от корпоративния фронт

Имаше новини и на корпоративния фронт. Акциите на Wirecard бяха сред  по-слабите акции на Dax с понижение от 1,2 процента. В неотдавнашна статия Financial Times отново се занимава с добре познатите твърдения около бизнеса в Индия. През август висш съд в страната отхвърли дело срещу Wirecard след разследвания от властите

Акциите на CTS Eventim поевтиняха с 0,4%. След отмяната на таксата за автомобили,  операторите Kapsch и CTS Eventim искат 560 милиона евро от федералното правителство. Компаниите са убедени, че съвместното им предприятие Autoticket има право на обезщетение в настоящия случай на прекратяване на договора от федералното правителство - в рамките на печалбата за срока на договора от дванадесет години.

Акциите на базираната в Хамбург биотехнологична компания Evotec се възползваха от новината за плащане в размер на три милиона евро от диабетния алианс с френската фармацевтична група Sanofi и поскъпнаха с 2 процента.

Препоръка за покупка от Warburg Research изстреля книжата на Südzucker нагоре със 6,6 процента. Експертът от Warburg Оливър Шварц определи ключовите данни за третото тримесечие като „сладка изненада“ и вдигна оценките си за финансовата 2021/22 година.

Акциите на Max Automation временно се сринаха с повече от 20 процента, но се възстановиха и затвориха с увеличение с 0,2 процента. При подготовката на годишните одити на дъщерното дружество Indat Robotics е имало съмнения за нередности в оценката на запасите през 2017 и 2018 г., съобщиха от компанията.

Междувременно инвеститорите се възползваха от драматичния спад на акциите на Jungheinrich, за да купуват книжа. След мрачна перспектива акциите загубиха повече от една четвърт на стойността си предния ден. В четвъртък те възстановиха 9,4 процента и се озоваха на върха на SDax.

Еврото се търгуваше на ниво от 1,1128 долара. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтния курс днес следобед на 1,1117 долара. Текущата доходност на пазара на облигации нарасна от минус 0,31 процента предишния ден до минус 0,25 процента. Индексът Rex се повиши с 0,26 процента до 143,85 пункта. Фючърсите върху бундовете загубиха 0,16% до 171,31 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още