IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската полиция дава половин милион евро за информация за кражбата на бижута

Разследването се води от специална комисия от 40 души

23:33 | 28.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полицията и прокуратурата на Саксония определиха награда в размер на половин милион евро за сведения, които биха помогнали за разкриването на кражбата на скъпоценности от музея-съкровищница "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден, съобщават ТАСС и БТА.

Разследването на обира се провежда от специална следствена комисия в състав от 40 души. "Вземаме всички мерки за разследването на това произшествие", заявиха ръководителят на полицейското управление Хорст Крецшмар и прокурорът Клаус Рьовекамп.

Кражбата беше извършена в понеделник, като съобщенията в полицията постъпиха около 6:00 часа българско време.

Обирджиите разбили решетка на прозорец на първия етаж, счупили стъклото, разбили витрина с украшения и откраднали съдържанието й. След това се оттеглили с автомобил. Ръководството на музея заяви, че стойността на откраднатите предмети е трудно да бъде определена, тъй като става дума за артефакти от XVIII век.

Бижутата са част от най-голямата колекция от скъпоценности в Европа, твърдят от полицията. Сред задигнатите експонати има най-малко три комплекта бижута от началото на XVIII век, включително диаманти и рубини, коментираха служители на музея пред репортери.

"Говорим за обекти с неизмерима културна стойност“, заяви директорът на музея Дирк Синдрам по време на пресконференция.

Ще бъде невъзможно подобни уникати, толкова разпознаваеми предмети, да бъдат продадени на открития пазар, коментира Марион Акерман, директор на музеите в Саксония.

"Би било ужасно“, посочва тя на въпрос дали бижутата могат да бъдат начупени или претопени. По думите ѝ културната им стойност далеч надминава всяка материална стойност.

Бижутата са оценени на поне 1 млрд. евро, писа по-рано вестник Bild, без да посочва откъде разполага с тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Щом стойността на откраднатото се оценява на 1 млрд евро полицията трябвада вдигне наградата на най-малко 5 мил евро за да се получи информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още