IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около търговските преговори тласна европейските индекси нагоре

Положителните икономически данни за страните от еврозоната също оказаха влияние върху решенията на инвеститорите

19:45 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия, подпомогнати от повишения оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 0,10 на сто до 408,49 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 0,08% до 5929,62 пункта.

Германският показател DAX отбеляза спад от 0,08 на сто до 13 236,42 пункта.

Британският измерител FTSE отчете ръст от 0,09% до 7403,14 пункта. 

В последните часове на търговията президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи за "последни напъни" в опитите за постигане на търговска сделка с Китай. В същото време обаче Вашингтон подкрепя протестиращите в Хонконг, където иска да види демокрация, добави Тръмп.

"Знаете, че съм в много добри отношения с президента Си (Дзинпин). В последни напъни сме за една много важна сделка, мисля, че би могло да кажем една от най-важните сделки в търговията изобщо. Върви много добре, но в същото време искаме да видим, че нещата вървят добре и в Хонконг", каза американският държавен глава на събитие в Овалния кабинет.

По-рано днес и съветничката в Белия дом Келиан Конуей, цитирана от Ройтерс, обяви, че САЩ и Китай са близо до споразумение по първия етап от търговската сделка, но остават разногласия по три точки.

европа европа

В същото време Беноа Кьоре, един от членовете на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че Европа трябва да преодолее своята зависимост от международните доставчици на разплащателни услуги, но и че централната банка не трябва да се конкурира с инициативите на частния сектор.

На конференция във вторник Кьоре заяви, че повече от две трети от безкасовите плащания се извършват с чуждестранни карти, тъй като голяма част от европейските доставчици са съсредоточени в една страна или конкретен регион, а това поставя еврозоната в неизгодно положение.

Официални икономически данни, публикувани днес, показват, че Германия успява да избегне рецесия през третото тримесечие, след като брутният ѝ вътрешен продукт (БВП) нараства с 0,1% на фона на 1-процетния ръст при износа. В същото време индексът PMI за еврозоната се понижава през ноември от 50,6 пункта за октомври до 50,3 пункта.

При индивидуалните акции книжата на Umicore поевтиняха с 4 на сто, докато тези на Johnson Matthey отчитат спад в цената си с 4,7%.

Акциите на Edenred поевтиняха с 2,4 на сто, докато тези на металургичния гигант Arcelormittal поскъпнаха с 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още