IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброто настроение на търговския фронт окрили и европейските пазари

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави над 1%, като книжата в сектора на пътуванията и свободното време нараснаха с близо 2%

19:14 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник на положителна територия, като инвеститорите остават обнадеждени за постигането на напредък в търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 прибави над 1%, като книжата в сектора на пътуванията и свободното време нараснаха с близо 2%.

Британският измерител FTSE също отчете ръст от почти един процент. Германският DAX прибави 0,63%, а френският CAC – 0,54%.

Доброто настроение стана факт, след като в събота американският съветник по националната сигурност Робърт Обраян заяви, че т. нар. първа фаза от търговската сделка с Китай все пак може да бъде постигната до края на годината. Той обаче също така заяви, че Вашингтон няма намерение да се прави, че не забелязва протестите в Хонкног.

Друг политически аспект, проследяван отблизо от инвеститорите, остава сагата с Brexit във Великобритания. Двете основни политически партии в страната публикуваха своите публични декларации за предстоящите извънредни парламентарни избори на 12 декември. Лейбъристите искат да привлекат гласоподаватели с обещание за допълнителен данък върху петролните компании и повторната национализация на някои индустрии. От своя страна консерваторите обещават 50 000 допълнителни медицински сестри в системата на здравеопазването до края на мандата на кабинета.

При корпоративните новини френската компания LVMH потвърди, че е сключила сделка за придобиването на американския производител на бижута Tiffany. Книжата на конгломерата поскъпнаха с над 2%, а тези на Tiffany, които са листнати на германската фондова борса, прибавиха над 5,2%.

По данни на индекса на Ifo за бизнес климата настроенията в Германия се подобряват през ноември – от 94,7 пункта през октомври до 95 пункта. Минимално засилване се наблюдава и при одобрението на компаниите за настоящата обстановка – от 97,8 пункта през октомври до 97,9 пункта. Институтът очаква ръст на брутния вътрешен продукт за най-голямата европейска икономика от 0,2% през четвъртото тримесечие.

При индивидуалните акции тези на Siemens Gamesa поскъпнаха с близо 8,5%, след като компанията сключи двугодишен договор за доставка на оборудване с Nexans.

На обратния полюс бяха книжата на Thyssenkrupp, което поевтиняха с 4,6%, след като оценката им бе понижена от Exane BNP Paribas.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още