IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренесансът на френската икономика създава нов двигател на растежа в Европа

Добрите данни във Франция се дължат отчасти на понижаването на данъците и по-слабата зависимост от износа

17:17 | 06.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След годините неуспешно съревнование с двигателя на европейската икономика Германия, Франция най-накрая има с какво да се похвали.

Втората по големина икономика на еврозоната изпреварва своя съсед в региона като цяло – преодолявайки несигурността от търговските войни и отслабения глобален растеж. По-добрите данни във Франция се дължат частично на намалението в данъците и по-слабата зависимост на страната от износа, като са отражение на по-ранните реформи на президента Еманюел Макрон, чиято цел беше да се посеят семената на дългосрочния растеж, пише Bloomberg.

Доказателствата за успешните реформи на президента могат да се видят в увеличението на бизнес инвестициите, което последва намаляването на корпоративния данък, и увеличаването на заетостта след промените в трудовото законодателство на страната. Темпът на създаване на работни места е толкова бърз, че дори икономистите се затрудняват да го обяснят, а главният икономист на Френската централна банка го определи като „забележително“.

Събуждането на френската икономика на фона на заплашваната от рецесия Германия може да има по-сериозни политически последици за Европа, давайки на Макрон инструменти да прокара своята програма. Това включва по-активна индустриална политика и създаването на европейски шампиони, които да се конкурират със САЩ и Китай, както и повече споделяне на ресурси между страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Френският лидер вече отбеляза известен успех по отношение на споразумението за бюджета на еврозоната, въпреки че той е далеч по-малък от първоначалните му амбиции. През третото тримесечие френската икономика нарасна (с 0,3%) повече от очакванията, като вътрешното търсене беше основният ѝ двигател.

Очакванията за октомври са за по-силен икономически растеж във Франция в началото на четвъртото тримесечие, докато свиването в производствения сектор натежава на Германия.

Франция привлича все повече чуждестранни инвестиции, като бизнесът в страната също продължават да харчи, тъй като са по-малко изложени към несигурността в глобалната търговия от германските си конкуренти.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Много е просто,английските капитали бягат във Франция заради Брексит.След като в страната ти акостират толкова големи пари няма как да не живнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хихи... Сега чекаме екип на Блумбърг-БГ или лично Льоня Бершидски да насосат по Макарон куп го вна и да го причислят към звездната група на диктаторите-популисти. Всъщност, вече има индикации - трета статия за днес на тема политиката на Франция. Това е задължителна медийна технология - единственото, което остана на *** дал-либералната пасмина, след като все повече реална икономика отива в ръцете на национално ангажирани и отговорни лидери.Това може да доведе и до некъв вид медиен феномен в скромната ни тукашна общност - аз и Импето да преразгледаме досегашното си отношение към ***... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още