IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отменя 1300 полета в четвъртък и петък заради стачка на кабинния екипаж

Някои от засегнатите 180 хил. пътници планирали да пътуват до Германия за 30-годишнината от падането на Берлинската стена

16:51 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двудневната стачка на кабинния екипаж на Lufthansa ще доведе до отмяната на 1300 полета и ще засегне 180 хил. пътници, съобщи германската авиокомпания, цитирана от Ройтерс.

Това се равнява на над 20% от планираните 6000 полета на авиокомпанията в четвъртък и петък - дните, за които е планирана стачката. 

Съобщението беше направено, след като германски съд разреши стачката по-рано днес. Най-голямата германска авиокомпания внесе иск в съда в опит да предотврати спирането на работата, след като профсъюзът UFO призова за прекратяване на дейността на Lufthansa в Германия в четвъртък и петък.

Утре ще бъдат отменени 700 полета, а в петък – 600. Някои от засегнатите пътници са планирали да пътуват до Германия за 30-годишнината от падането на Берлинската стена в събота.

Стачката ще е от полза за конкурентите на Lufthansa, тъй като според европейските правила за правата на пътуващите по въздух пътниците, чиито полети са били отменени, имат право на алтернативен полет във възможно най-близкия до първоначалния им полет час във всяка авиокомпания, която има налични места, припомня британският вестник Independent.

Пътниците имат право и на храна, а ако е необходимо и на настаняване, докато достигнат дестинацията си. Някои компании, обработващи жалби, съобщават, че пътниците ще имат право и на парично обезщетение, въпреки че няма окончателно решение на Съда на ЕС по въпроса за официалните стачки.

Повечето филиали на Lufthansa Group, сред които Austrian Airlines, Brussels Airlines, Eurowings и Swiss, няма да бъдат засегнати от стачката.

Пътниците, които са резервирали полет в четвъртък или петък до или от летища на авиокомпанията във Франкфурт и Мюнхен, могат да променят датите дори полетът им все още да не е отменен, за да избегнат стачката. Те могат да резервират нов полет на всяка дата между 9 и 15 ноември.

Пътуващите с вътрешни полети имат възможност да използват влак, без да плащат допълнително за билет.

Междувременно главният изпълнителен директор на Lufthansa Карстен Шпор покани ръководителите на профсъюза UFO на разговори в 18 ч. местно време в сряда заедно с представители на другите два профсъюза – Verdi и CU.

UFO съобщи, че ще изпрати представители на срещата, въпреки че нарече поканата „чиста пиар мярка“ и „маневра за отвличане на вниманието“.

Предходна стачка на кабинния екипаж, планирана за октомври, беше отменена малко преди началото й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още