IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да разреши на САЩ участие във военни проекти на блока

Достъп до участие ще имат държави извън ЕС, които имат демократична система на управление, уважаваща човешките права, и добри съседски отношения с блока

22:52 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Учение на НАТО в Латвия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Учение на НАТО в Латвия. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е близо до постигането на споразумение, което ще позволи на американското правителство и американски компании да участват в съвместни отбранителни проекти на съюза. Ако това бъде постигнато, ще се премахне ключова конфликтна точка в трансатлантическите взаимоотношения.

Администрацията на президента Доналд Тръмп многократно предупреждава ЕС за дискриминация срещу американски компании на фона на задълбочаващите се планове за засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната на Стария континент.

След месеци на преговори пратениците на държавите членки в Брюксел ще се опитат да договорят споразумение в сряда върху предложение за правилник, който ще позволява на трети държави да се присъединят към отбранителни проекти. Това обаче ще става само ако тяхното присъединяване има „добавена стойност“, става ясно от текста, видян от Bloomberg.

Достъп до участие ще имат държави извън ЕС, които имат демократична система на управление, уважаваща човешките права, и добри съседски отношения с блока, става ясно от документа. Тези условия изключват Китай и вероятно Турция, но дават възможност за присъединяване на САЩ и Великобритания след Brexit.

Страните извън ЕС няма да имат думата върху това как ЕС ще използва средствата и възможностите, с които ще разполага. Участието във всеки проект ще е само по необходимост, като за присъединяване ще се изисква единодушното одобрение на държавите членки, които го ръководят. Една-единствена държава членка ще има правото да прекрати участието на трета страна в проекти, ако има съществени „опасения“, става ясно от проекта, който се обсъжда между дипломатите в ЕС.

И макар европейският бюджет за съвместни военни проекти да е минимален в сравнение с този на САЩ, то Вашингтон иска да има право да участва както на принципна основа, така и с надеждата, че инициативата ще се разрасне в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още