IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновените тревоги около глобалната търговия повлякоха европейските индекси надолу

Книжата на PSA се сриват с 12,2% на фона на новините около сливането с Fiat Chrysler

19:55 | 31.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови показатели приключиха днешната сесия на червена територия, след като несигурността относно се завърна на търговската сцена, съобщава CNBC.

В четвъртък Чили заяви, че се отказва от домакинството на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември и на 25-ата конференция на ООН за климата през декември заради нестихващите протести в страната.

За срещата на върха на АТИС на 16 и 17 ноември се очакваше в Чили да се съберат 20 световни лидери, в това число американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин.

По-рано днес Тръмп съобщи, че Китай и САЩ са в процес на избор на ново място за подписване на първата фаза от по-широко търговско споразумение. 

Малко след това стана ясно, че сред китайските власти започват да се зараждат съмнения относно възможността за дългосрочна търговска сделка с Вашингтон.

На фона на тези събития паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,49 на сто до 396,75 пункта.

Германският индекс DAX записа спад в размер на 43,44 пункта, или 0,34%, до 12 866,79 пункта.

Френският показател CAC се смъкна надолу с 0,63 на сто до 5729,86 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира спад от 82,40 пункта, или 1,12%, до 7248,38 пункта.

 В четвъртък Федералният резерв на САЩ очаквано сви основните лихви с 25 базисни пункта по време на своето двудневно заседание. По този начин централните банкери оправдаха очакванията на анализаторите за трето поредно понижение на основните лихвени проценти за тази година.

По време на гласуването на представителите на Комитета по отворените пазари беше взето решение за понижаване на овърнайт репо лихвата с 25 базисни пункта до целевия диапазон 1,5-1,75%.

От Фед посочиха, че е много вероятно да настъпи пауза по отношение на мерките за парично облекчаване, което означава поне временно прекратяване на понижението на лихвените проценти.

европейски европейски

Друга тема, към която се оказаха чувствителни инвеститорите, беше нивото на безработица в еврозоната, което остава на 11-годишно дъно през септември.

Броят на безработните лица в еврозоната възлиза на 12,335 милиона души, което е с 738 000 по-малко безработни в сравнение с миналата година.

В същото време книжата на автомобилния концерн PSA се сринаха с 12,2% на фона на новините около евентуалното сливане на производителя със своя конкурент Fiat Chrysler.

Според източник една от възможностите, която двете страни обсъждат, е за пълно сливане в акции на равни дялове. Главният изпълнителен директор на Peugeot Карлос Таварес ще поеме ръководството на новата компания като неин главен изпълнителен директор, макар че Джон Елкан, председател на FCA и глава на фамилията Анели, която контролира италианско-американския производител на автомобили, също би заел позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още