IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейските борси затвориха с леки ръстове в очакване на решението на Фед

Акциите на Deutsche Bank се сринаха с 8 на сто

19:34 | 30.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия с леки повишения, докато фокусът на инвеститорите е насочен към очаквания край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква неговите представители да свият отново основните лихви, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 0,08 на сто до 398,70 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,23 на сто до 12 910,23 пункта.

Френският измерител CAC напредна с 25,73 пункта, или с 0,45%, до 5765,87 пункта.

Британският индекс FTSE отчете ръст от 0,34% до 7330,78 пункта.

Инвеститорите очакват Фед да понижи основните лихви за трети пореден път. Комитетът по отворените пазари вероятно ще свие лихвите с 25 базисни пункта на фона на притесненията за забавянето на икономиката.

На търговския фронт се появиха сериозни сътресения, след като стана ясно, че Чили се отказва от домакинството на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември и на 25-ата конференцията на ООН за климата през декември заради нестихващите протести в страната. За срещата на върха на АТИС на 16 и 17 ноември се очакваше в Чили да се съберат 20 световни лидери, в това число американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин, които трябва да подпишат междинното търговско споразумение.

Въпреки това от Вашингтон заявиха, че американското правителство все още се надява да подпише първоначално търговско споразумение с Китай идния месец въпреки отмяната на срещата на върха в Чили.

"Очакваме с нетърпение да завършим първия етап от историческата търговска сделка с Китай в същата времева рамка", посочват от Белият дом.

Обратно в Европа, предварителни данни показват, че инфлацията в Германия се очаква да се забави до 1,1% на годишна основа през октомври спрямо 1,2% през предходния месец в съответствие с пазарните очаквания. Ако прогнозата се потвърди, това ще е най-ниското ниво на инфлацията в страната от февруари 2018 г. насам.

Цените на потребителските стоки се очаква да нараснат с 0,4% през октомври спрямо 0,6 на сто през предходния месец, главно заради спада на цените на енергията (-2,1% спрямо -1,1%) и забавянето на ръста на цените на хранителните стоки (1,1% спрямо 1,3%).

По-рано днес стана ясно, че икономическото доверие в еврозоната продължава спада си и през този месец, припомняйки предупреждението на Европейската централна банка (ЕЦБ), че регионът може би все още не е видял най-лошото.

Показателят за доверие на индустрията в еврозоната спадна до -9,5 пункта през октомври 2019 г. Това е най-ниското му отчитане от юли 2013 г. насам.

При индивидуалните акции книжата на германския кредитор Deutsche Bank се сринаха с 8%, след като банката обяви нетна загуба в размер на 832 млн. евро за третото тримесечие.

Pirelli успя да засенчи негативното постижение на кредитора, чиито книжа поевтиняха с 10,7%, след като компанията понижи перспективата си.

От друга страна Credit Suisse представи тримесечен отчет, който надмина пазарните очаквания. Нетната печалба на дружеството достига 881 млн. швейцарски франка, което е 108-процентен ръст спрямо същия период през 2018 г. Цената на акциите на Credit Suisse се покачи с 2,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още