IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети подкрепиха европейските борси в края на седмицата

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,12%

20:11 | 25.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха сесията в петък с лек ръст след поредните корпоративни отчети, а трейдърите наблюдаваха също развитието около Brexit и напрегнатите отношения между САЩ и Китай, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза повишение от 0,12%, а секторът на търговията на дребно постигна ръст от 1,1%. В същото време при храните и напитките беше отчетено понижение от 1,7%.

Френският CAC 40 се повиши с 0,67% до 5722,15 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 0,17% до равнище от 12 894,51 пункта. Лондонският FTSE 100 се понижи с 0,05% до 7324,47 пункта.

Безизходицата около Brexit се очаква да продължи и през следващата седмица, след като посланиците на страните членки на ЕС се споразумяха за необходимостта да предоставят на Великобритания трето удължаване на крайния срок за напускане на съюза, но не успяха да постигнат консенсус относно времетраенето.

Фондовите пазари реагираха и на критичните коментари на американския вицепрезидент Майк Пенс към Китай, които предизвикаха гнева на Пекин в момент, когато двете най-големи икономики в света продължават преговорите за прекратяване на продължителната си търговска война.

В макроикономически план нагласите на германския бизнес задържаха нивото си през октомври - индексът на института Ifo за бизнес климата достигна 94,6 пункта, като остана непроменен спрямо предходния месец и леко надмина очакванията.

Трейдърите реагират и на новите корпоративни отчети за третото тримесечие, оповестени тази сутрин.

Британският кредитор Barclays обяви нетна загуба през третото тримесечие, след като беше засегната от застрахователни претенции на стойност 1,4 млрд. паунда (1,8 млрд. долара), но книжата й поскъпнаха с 2,2% благодарение на силните резултати на инвестиционното й звено.

Белгийската пивоварна AB InBev обяви, че печалбата й преди лихви, данъци и амортизации през третото тримесечие е останала непроменена, което доведе до понижаване на цената на акциите й с 10,5%.

Книжата на италианския моден бранд Moncler поскъпнаха с 10,7% след силен отчет за тримесечието, което го изстреля на върха на Stoxx 600, следван плътно от френската компания за луксозни стоки Kering, която постигна ръст от 8,1% на цената на акциите си.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на United Internet поевтиняха с близо 20%, след като независим експерт отхвърли молба от подразделението й Drillisch да намали със задна дата цените й въз основа на споразумение с Telefonica Deutschland, съобщава Ройтерс.

Книжата на Ubisoft поевтиняха с близо 16 на сто, след като компанията понижи очакванията за печалбата си и отложи пускането на някои от игрите си с оценка три пъти А.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още