IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха с ръстове, подпомогнати от корпоративните отчети

Сагата Brexit и последното заседание на Европейската централна банка под ръководството на Марио Драги също бяха във фокуса на инвеститорите

20:02 | 24.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия, подкрепени от редицата положителни корпоративни отчети и частичното вдигане на мъглата около Brexit, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,59% до 397,37 пункта. 

Германският показател DAX записа ръст от 73,91 пункта, или 0,58%, до ниво от 12 872,10 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 0,55 на сто до 5684,33 пункта.

Британският измерител FTSE отчете покачване от 67,51 пункта, или 0,93%, до 7328,25 пункта.

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвените си проценти непроменени по време на последното заседание на Марио Драги на поста управител, което се проведе на 24 октомври. Така основната ставка по рефинансиране остана на 0%, а лихвата по депозитите – на минус 0,5%. Банката потвърди, че очаква основните лихвени проценти да останат на рекордно ниски нива поне до края на 2019 г.

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши, че лихвеният процент по основните операции по рефинансиране, лихвите по пределното кредитно улеснение и тези по депозитите ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или да достигнат по-ниски нива, докато инфлацията не се установи стабилно на ниво, достатъчно близко до желаното от малко под 2%.

европейски европейски

От друга страна продължава и сагата Brexit, където минути преди затварянето на европейските борси британският премиер Борис Джонсън заяви, че възнамерява да предложи на парламента в Лондон удължаване на срока за излизане на Великобритания от ЕС, ако депутатите се съгласят на парламентарни избори на 12 декември.

Джонсън посочи, че очаква ЕС да предостави търсеното от британския парламент удължаване на срока за Brexit, въпреки че той лично не би желал подобно нещо.

Премиерът призова лейбъристите да подкрепят парламентарните избори във вот, което ще бъде проведен евентуално през следващата седмица.

Инвеститорите внимателно следяха през днешната сесия корпоративните отчети на европейските компании.

Шотландският кредитор, Royal Bank of Scotland, чиито акции се търгуват на борсата, обяви нетна загуба в размер на 315 млн. паунда (406,9 млн. долара) за третото тримесечие заради глобата от 900 млн. паунда, свързана със застраховката върху защитата на разплащанията.

Финландската технологична компания Nokia от своя страна сви прогнозата си и намали дивидента, посочвайки, че трябва да пести, за да покрие нарастващите разходи за пускането на 5G мрежите. Така акциите на Nokia се сринаха с над 20%.

Германското химическо дружество BASF обяви спад през третото тримесечие на нетната печалба и продажбите, но въпреки това книжата на компанията поскъпнаха с 3,4 на сто, докато цената на тези на Daimler се повиши с 3,3%, след като автомобилният концерн отчете ръст в нетната печалба за третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още