IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Климатичният рицар“ Франс Тимерманс спечели одобрението на Европейския парламент

Евродепутатите бяха категорични, че холандецът е „точният човек за работата“

11:07 | 10.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Без таван за цената на въглерода

По време на изслушването Бас Айкхаут написа в Twitter, че „Тимерманс отговаря на повечето въпроси, без да гледа бележките си. Той наистина владее много теми от своето портфолио.“.

Членовете на ЕП насочиха вниманието на Тимерманс към нестабилната структура на климатичната политика и той успя да даде задълбочени отговори на всички въпроси.

Един от по-техническите аспекти на портфолиото е понятието за таван и минимален праг за цената на въглерода в схемата на ЕС за търговия с емисии. 

Тимерманс обаче разкри, че не е привърженик на идеята за установяване на минимален праг. „Не виждам ползата от въвеждането на минимален праг на цените на въглеродните газове“, отговори той на евродепутата Майкъл Блос. „Цената върви в правилната посока и съм почти уверен, че това ще продължи“, добави холандецът.

Цената на въглерода се е увеличила през последните 18 месеца и в момента се движи около 25 евро. Но специалистите по климата настояват, че тя трябва да достигне поне 45 евро или дори 50 евро, за да започне сериозно изтласкване на замърсяващите енергийни ресурси от системата.

Без повече предпазни мерки, схемата за търговия с емисии може да се окаже жертва на собствения си успех, тъй като колкото повече въглищни мощности се извеждат от експлоатация, толкова повече свободни квоти ще остават неизползвани. Това ще окаже негативно влияние върху цената на въглерода.

Тимерманс също призна, че той и другите комисари ще трябва да работят върху въглеродния граничен данък, който ще облага с такси вноса от трети страни, които не отговарят на екологичните стандарти на ЕС.

Еврокомисарите Пол Хоган и Паоло Джентилони ще имат задачата да гарантират, че новият данък няма да наруши правилата на Световната търговска организация (СТО). „Трябва да сме сигурни, че заради схемата няма да бъде наказан някой неправомерно“, заяви Тимерманс.

Убеждаване на останалия свят

Настоящият комисар по въпросите на климата Мигел Ариас Канете прекара голяма част от времето си в посещения на други части по света в опит да убеди местните правителства да се присъединят към Европа в стремежа ѝ към зелено бъдеще.

Според Тимерманс „голяма част от работата ми ще е да се опитвам да убеди другите“.

„Това е огромно предизвикателство“, призна той, като добави, че Китай иска да отрази подхода на Европа и „там може да се постигне сделка“. За САЩ холандецът каза също, че трябва да се прави разлика между това, което се случва на федерално и държавно равнище в политиката за климата.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уведоми ООН, че възнамерява да изтегли страната си възможно най-рано (ноември догодина), но няколко щата, по-специално Калифорния, обещаха да се придържат към целите на климатичната сделка.

Климатичен неутралитет

Фон дер Лайен е възложила на Франс Тимерманс да предложи „Закон за климата“ в първите 100 дни от мандата на новата ЕК, което означава, че холандецът ще има време до началото на февруари, за да го рамкира.

Депутатите настояха да раберат какво всъщност ще включва законодателството и холандецът сподели, че фокусът ще пада върху ангажимента на ЕС за климатичен неутралитет до 2050 г.

Сегашният план на Комисията има подкрепата на 25 държави членки, но Чехия, Унгария и Полша все още не са убедени в него.

Спайдър Тим

Освен това стана ясно, че Тимерманс е голям почитател на филмите за супергерои. В началото на изслушването председателят на комисията Паскал Канфин, използва цитата от филмовата поредица „Спайдърмен“, посочвайки, че „с голямата сила идва голяма отговорност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още