IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха със спад в очакване на новите развития около Brexit

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,29%

20:10 | 09.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията предимно със спад, а инвеститорите наблюдаваха политическата криза във Великобритания и имат предпазливи надежди за политически стимули от големите икономики в света след публикуваните през последно време слаби данни, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,29%, а книжата на автомобилните компании поведоха загубите със спад от 2%, докато секторът на храните и напитките записа свиване с 1,7%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,64% и достигна ниво от 7235,81 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,27% от стойността си и завърши сесията на равнище от 5588,95 пункта. Германският DAX единствен не се вписа в низходящата тенденция и отбеляза ръст от 0,28% до ниво от 12 226,10 пункта.

Британският вестник Daily Telegraph съобщи късно в неделя, че премиерът Борис Джонсън подготвя правна стратегия, за да се противопостави на опитите на депутатите от опозицията да задействат удължаване с три месеца на крайния срок за напускане на ЕС от Великобритания, ако не бъде договорена сделка до 31 октомври.

В същото време се очаква депутати от опозицията да поискат извънреден дебат в понеделник в опит да принудят правителството да публикува документ с плановете му за Brexit без сделка и да накарат Джонсън да спази новия закон, блокиращ излизане без споразумение, предаде ITV news.

Петседмичното разпускане на парламента ще започне по-късно в понеделник, тъй като депутатите вероятно отново ще отхвърлят усилията на правителството за предсрочни избори на 15 октомври и вместо това ще настояват първо да бъде задействан законът, блокиращ Brexit без сделка.

В понеделник Джонсън се срещна с ирландския си колега Лео Варадкар, за да обсъдят противоречивия въпрос за ирландския „предпазен механизъм“, който е голям източник на разногласия между Великобритания и ЕС по съществуващото споразумение за излизане.

На корпоративния фронт Danske Bank се озова на върха на Stoxx 600, след като книжата й поскъпнаха с 9%, а цената на акциите на други две скандинавски банки - Swedbank и Nordea Bank също прибави над 5% към стойността си.

Книжата на германската медийна компания Prosiebensat1 поскъпнаха с 5%, след като UBS повиши рейтинга им от „неутрален“ на „купувай“ и увеличи целевата си цена.

На другия полюс на европейския индекс на сините чипове се озова Air France KLM, чиито книжа поевтиняха с 9,7% след публикуването на данни за трафика на авиокомпанията за август, които се оказаха по-слаби от очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още