IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията във Великобритания тласнаха надолу европейските борси

Петролният и газовият сектор отбеляза най-голям спад за деня

19:57 | 03.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха сесията във вторник на червена територия на фона на опитите на британски депутати от опозицията да установят контрол върху Камарата на общините и да спрат излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка на 31 октомври, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,35% от стойността си в края на търговията, а петролният и газовият сектор поведе загубите със спад от 0,9%. Повечето сектори и големи борси приключиха сесията на червена територия.

Френският CAC 40 отбеляза спад от 0,49% и завърши сесията на ниво от 5466,07 пункта. Германският DAX отписа 0,36% до ниво от 11 910, 86 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 заличи 0,19% от стойността си и приключи търговията на равнище от 7268,19 пункта.

Паундът падна под прага от 1,20 долара тази сутрин на фона на политическата несигурност във Великобритания, като достигна най-ниското си ниво спрямо долара от октомври 2016 г. Впоследствие той леко се възстанови и в края на сесията в Европа се разменяше за 1,2088 долара, след като британски депутати поискаха извънреден дебат в парламента с надеждата да предотвратят Brexit без сделка.

Ако искането им бъде прието от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, опозиционните депутати може да гласуват тази вечер за изземване на контрола върху работата на парламента от правителството, а това би се възприело като фактически вот на недоверие срещу премиера Борис Джонсън и стратегията му за Brexit. Това може да доведе до удължаване на крайния срок за Brexit до 31 януари 2020 г.

Представители на правителството заявиха, че Джонсън ще свика предсрочни избори на 14 октомври, ако групата от депутати от различни партии, включително няколко бунтовници от управляващата Консервативна партия на Джонсън, успее да прокара законопроект за блокиране на излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

Британският премиер загуби мнозинството си в парламента във вторник, след като депутатът от Консервативната партия Филип Лий премина в редиците на подкрепящите Европейския съюз либерални демократи. Лий заяви в интервю за Sky News днес, че Джонсън е пренебрегнал съвет на експерти относно подхода му към Brexit

Британският премиер ще се нуждае от подкрепата на две трети от депутатите в 650-местния британски парламент, за да предизвика избори през есента.

Доходността по държавните ценни книжа се понижи, след като Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че ръководителите на Европейската централна банка клонят към пакет от стимули, които включват понижаване на лихвите и компенсация за кредиторите заради негативните странични ефекти от отрицателните лихвени проценти.

Доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа достигна рекордно ниско равнище от 0,87% след съобщението.

На корпоративния фронт Китай даде на Deutsche Bank и BNP Paribas лицензи „тип А“, позволяващи им да бъдат водещ гарант за корпоративен дълг, емитиран от нефинансови институции.

Китай беше подложен на натиск да смекчи ограниченията си върху чуждестранни банки, които пречеха на разширяването на бизнеса им, и беше призован да отвори още пазарите си на фона на ескалиращата търговска война със САЩ.

В макроикономически план индексът на мениджърите по поръчките PMI в сектора на строителството във Великобритания остана с 0,9 процентни пункта под прогнозите, което е сигнал за допълнително забавяне на фона на политическата несигурност. В същото време производствените цени в еврозоната се повишиха след четири месеца на спад благодарение на ръста на цените на енергията.

Книжата на комуникационната компания SES поевтиняха с 3,5% в края на сесията, след като тя обяви, че главният й финансов директор Андрю Браун ще подаде оставка.

Цената на акциите на френския телекомен оператор Iliad се понижи с 6%, след като резултатите му за първото полугодие показаха, че той е загубил 127 хил. абонати на фона на увеличаването на пазарния дял на конкурентите.

Книжата на датския производител на болнично оборудване Ambu поскъпнаха със 7,8% в края на търговията, което изстреля компанията на върха на европейския индекс на сините чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още