IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Европа затвориха на червена територия

Британската лира поевтиня с 0,4% спрямо долара в сряда, след като кралицата одобри плана на британския премиер да бъде отложена работата на парламента

19:57 | 28.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето фондови борси в Европа затвориха сесията в сряда на отрицателна територия, след като инверсията на кривата на доходността в САЩ падна до нива, които не са наблюдавани от 2007 г., което пък върна на преден план страховете от рецесия, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%, като застрахователният сектор регистрира загуба от 1,2%, докато петролният и газовият скетор се радваше на повишения благодарение на поскъпването на петрола.

Инверсията на кривата на доходността между 10-годишните и 2-годишните американски облигации се влоши в сряда, след като във вторник достигна най-ниските си нива от преди финансовата криза. А това явление за инвеститорите е сигнал за рецесия. Доходнната по 30-годишните облигации също удари ново историческо дъно.

Британската лира пък поевтиня с 0,4% спрямо долара в сряда, след като кралицата одобри плана на британския премиер да бъде отложена работата на парламента. Искането на Джонсън е работата на парламента да се отложи „не по-рано от понеделник 9-я ден на септември и не по-късно от четвъртък, 12-я ден на септември“ до 14 октомври. Този ход ще увеличи шансовете на Великобритания да напусне ЕС без сделка.

Междувременно стана ясно, че дсоверието на потребителите в Германия се очаква да се стабилизира през септември след три месеца на спад въпреки вероятността за рецесия през третото тримесечие.

Във фокуса на инвеститорите е и вътрешната политика на Италия, тъй като Движението пет звезди и Демократическата партия постигнаха напредък в коалиционната сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още