IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за ново правителство в Рим стигнаха задънена улица

Премиерът в оставка Джузепе Конте се превърна в ябълката на раздора между движението „Пет звезди“ и Демократическата партия

14:41 | 27.08.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Антисистемното движение „Пет звезди“ увеличава натиска върху дясноцентристката Демократическа партия, настоявайки, че ще прекрати преговорите си с нея, освен ако премиерът в оставка Джузепе Конте не запази поста си и в новия кабинет. Това значително увеличава шансовете за предсрочни избори, съобщава Bloomberg.

Двете партии се обвиняват взаимно за проблемите по преговорния процес, като нападките помежду им са знак, че дори и да се стигне до нова коалиция, то тя ще бъде застрашена от същите проблеми, които белязаха живота и на предходната с крайнодясната партия „Лига“.

Доходността по 10-годишните италиански облигации отбелязва спад от 6% минути след 14 ч. българско време.

Преговорите, които продължиха до ранните часове на вторник, достигнаха задънена улица, след като партиите не можаха да се разберат кой ще поеме премиерския пост. От „Пет звезди“ заявиха, че няма да подновят диалога, освен ако настоящият министър-председател Джузепе Конте не запази длъжността си.

Според демократите проблемът е в „личните амбиции“ на лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо. Според източник от Демократическата партия той иска да получи поста на вицепремиер и на вътрешен министър – длъжности в момента заемани от лидера на „Лига“ Матео Салвини.

Подновената несигурност в управлението хвърли нова сянка върху преговорите на президента Серджо Матарела с партиите, които трябва да бъдат подновени във вторник.

Матарела иска категоричен отговор от „Пет звезди“ и демократите до срещата му с тях в сряда следобед. Ако има постигнато споразумение и предложение за нов премиер, Макарела ще му връчи мандат за съставяне на правителство. В противен случай парламентът ще бъде разпуснат и ще трябва да бъде зададена дата за нови избори най-рано през ноември.

Искането на Матарела е предложението за коалиция да има стабилно парламентарно мнозинство и дневен ред, който да покрива периода на настоящия парламент, т. е. до 2023 г.

Въпреки взаимните обвинения обаче представители и от двете партии, пожелали анонимност, посочват, че преговорите все още продължават, като се очаква те да бъдат трудни и продължителни.

Първоначалният напредък в преговорите разпали оптимизма, че двете партии могат да постигнат споразумение за съвместно управление, с което ще се избегнат предсрочни избори.

Ако се стигне до нов вот, очакванията са той да бъде спечелен от настоящия по-малък коалиционен партньор - „Лига“, който благодарение на харизматичния си лидер се превърна в първа политическа сила. Въпреки това според актуално проучване на агенция Tecne „Лига“ губи от подкрепата си, което отчасти може да се дължи на коалиционните трусове от последните седмици. Според допитването партията получава 31,3% подкрепа от 38% по-рано този месец. „Пет звезди“ на свой ред получават 20,8% от 17,5%, а демократите – 24,6% от 22,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
След като не могат да се разберат кои от двамата да бъде мин прдседател да изберат трети Примерно Матео Ренци Ще свърши прекрасна работа Ди Майо може да бъде избран за вицепримиер и мин на вътрешните работи А Конти вицепремиер и министър на икономиката Ще бъде чудесно правителство и ще избута Италия до следващите избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още