IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара готви награди за банките, които отпускат повече кредити

Управляващите ще определят обема от парични средства, който банките трябва да заделят като резерви, в зависимост от това колко кредити са отпуснали

13:50 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка продължава мерките за стимулиране на кредитирането след рекордното си парично облекчаване.

В рамките на регулаторни промени, представени в понеделник, управляващите ще определят обема от парични средства, който банките трябва да заделят като резерви, в зависимост от това колко кредити са отпуснали.

Според централната банка преразглеждането на законодателството първоначално ще направи достъпни 5,4 млрд. лири (960 млн. долара) и също така ще осигури ликвидност на стойност 2,9 млрд. долара от злато и ликвидност от чужди валути за пазара.

Решението на централната банка е „акт на експанзионистична парична политика доколкото по своята същност е негативно спрямо лирата“, посочва Улрих Льоихтман, ръководител на звеното за валутни и стокови проучвания на Commerzbank. „Може би тя (централната банка - бел. ред.) е толкова фокусирана върху реалната икономика, че е станала сляпа за инфлационните рискове“, допълни той.

След новината лирата отслабна спрямо долара, като към 12 ч. валутният курс е 5,7282 лири за долар. турция турция

Държавните банки могат да се възползват максимално от промените, защото те са начело на усилията на правителството да отпуска евтини заеми.

Изискваното съотношение на резервите при кредитен ръст от 10-20% ще е 2% - с някои изключения, но ще е без промяна за други банки, става ясно от изявлението. В момента съотношението е 7% за депозити от до три месеца, 4% за шестмесечните и 2% за до едногодишните.

В допълнение процентът на възнаграждение, който към момента е 13%, приложим за задължителните резерви в лири, ще бъде 15% за банките с кредитен ръст от 10-20% и 5% за останалите.

„Ходът цели да стимулира кредитирането“, заявиха в доклад икономистите на Goldman Sachs Group Inc. Мурат Унур и Клеменс Граф. Според тях е много вероятно правителството да продължи с въвеждането на подобни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още