IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фискалната координация в еврозоната е жизненоважна

Тя би повишила увереността в способността на валутния съюз да се справя с шокове и да поеме част от тежестта, която сега се носи от паричната политика

18:54 | 09.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марио Драги, президентът на ЕЦБ, отговори на въпроса за асиметрията на пресконференция през юли, настоявайки, че няма „въпрос“ за приемането на трайно по-ниски нива на инфлация. Но по-твърд консенсус в управителния съвет и политическа подкрепа от еврогрупата (министрите на финансите на ЕС), като се спазва независимостта на ЕЦБ, биха позволили по-бърз отговор на новите развития.

Подкрепата от еврогрупата ще бъде най-важна за фискалната политика. След голям синхронизиран стимул през 2009 г. фискалната позиция бързо се обърна. Затягането започна много рано, докато разликата в икономическото представяне в еврозоната все още се увеличаваше.

Коригиращите мерки бяха решени на национално ниво, игнорирайки трансграничните влияния. Оттогава правилата бяха променени, но липсата на координация остава.

Фискалната координация е предизвикателна и страничните й ефекти са трудни за измерване. Но няма голямо съмнение, че трансграничните фискални ефекти са значителни в интегрирана валутна зона като еврозоната. Освен това политическите стимули са слаби. Някои страни-членки не са склонни да спазват фискалните правила, докато други пренебрегнаха процедурата на ЕС за макроикономическите дисбаланси. Комбинираният ефект беше подкопаването на стимулите за координиране на политиката.

Надигащите се заплахи за растежа в еврозоната обаче трябва да насърчат държавите-членки да оставят настрана различията си и да осъществят по-голяма фискална координация. Това би повишило увереността в способността на еврозоната да се справя с шокове и да поеме част от тежестта, която сега се носи от паричната политика.

Външните шокове могат да бъдат причинени от Brexit без сделка (вероятността за който нараства) или от ескалиране на търговското и валутното напрежение. Тези шокове биха изисквали координиран фискален отговор успоредно с монетарното приспособяване. Оценките на ОИСР за въздействието на тези шокове показват, че отделните държави ще имат трудности да ги абсорбират без такъв пакет.

През първите си две десетилетия еврото се оказа впечатляващо устойчиво. Следващите няколко години ще донесат допълнителни тестове. Но те също ще бъдат възможност за подобряване на структурите за управление на единната валута, което ще позволи на еврозоната да даде по-положителен принос за глобалната икономическа и финансова стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Всички медии у нас се надпреварват да отъждествяват Делян Пеевски със самия сатана и някак си да виждат в негово лице някакъв мистериозен кукловод, който контролира всички процеси у нас на всяко ниво. Нито една медия не написа и ред за интелектуалната крадла гинеколожка фон лайерн, измамницата лагард и пияницата болен от мним ишиас юнкер. Много удобно прикривате корупцията и злоупотребите като избирателно не пишете за тях, за да е сигурно, че няма да има опозиция срещу брюкселската еврокочина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Европейските страни на трябва на всяка цена да спрат създаването на европейски облигации и европейски бюджет... Особено България трябва на всяка цена да пречи със всички средства на подобен процес защото е срамота бедните българи да субсидират италианци, испанци и фалирали германци, за да може на последните да не им намалят пенсията или да им спрат помощите. Еврогейския съюз е най-корумпираната организация в света и увеличаването властта в ръцете на корумпирани бюрократи е безотговорно и опасно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още