IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за световната икономика не успяха да потопят европейските борси

Фокусът падна върху банковия сектор, който обаче не се представи добре

19:46 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските акции приключиха търговията в сряда с ръстове, въпреки спада на доходността по облигациите, който предизвиква опасения за световната икономика, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа 0,2% повишение днес, след като повечето сектори и всички основни борси се озоваха на зелена територия. Акциите на компаниите в туристическия и развлекателния сектор поведоха ръстовете, докато тези на петролните и газовите компании потънаха.

Доходността по германските облигации удари рекордно дъно, а тази по щатските ДЦК също спадна, тъй като инвеститорите се насочиха обратно към сигурни активи след свиването лихвените проценти от централните банки в Нова Зеландия, Тайланд и Индия.

Цената на петрола сорт Брент се понижи с 4,2% с приключването на борсовата сесия днес и достигна 56,45 долара за барел, тъй като засилващата се търговска война между САЩ и Китай донесе нови притеснения за търсенето на енергия и за световната икономика.

Днес в Европа на фокус беше банковият сектор. Индексът на банките на континента удари едногодишно дъно след незадоволителните нови финансови резултати. Commerzbank отчете нетна печалба за второто тримесечие в размер на 271 млн. евро, което представлява лека промяна спрямо същия период миналата година, но надмина прогнозата за 217 млн. евро, дадена от анализаторите. Книжата на германската банка понижиха стойността си с 6,4%.

Италианската Unicredit записа силен ръст на нетната печалба за второто тримесечие до 1,85 млрд. евро. За сравнение, година по-рано сумата беше 1,02 млрд. евро. Сега резултатът е подкрепен от продажбата на дела ѝ във FinecoBank, но пък се оказа под очакванията на анализаторите. Това доведе до 5% спад на цената на акциите на банката в края на борсовата сесия.

Цената на книжата на ABN Amro се озова с 0,5% надолу, като успя да компенсира част от по-ранния спад, след като холандската банка надмина прогнозата за умерен 1% ръст на нетната печалба за второто тримесечие до 693 млн. евро, спрямо 688 млн. евро година по-рано. Въпреки това банката заяви, че има по-големи разходи за усилия, свързани с борбата с пране на пари.

Цената на акциите на компанията за доставка на храни Just Eat приключи сесията на върха на индекса. По-рано тази седмица фирмата обяви, че е постигнала споразумение за придобиването ѝ от холандския конкурент Takeaway.com в рамките на сделка за 6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още