IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската хранителна промишленост е загубила 1 млрд. евро за 5 години

Причината е една - наложеното като контрамярка руско ембарго

19:54 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ембаргото, което Русия наложи като ответна мярка срещу европейските санкции, свързани с кризата в Украйна, е довело до загуба от над един милиард евро за пет години за италианската хранителна промишленост. Това съобщи днес асоциацията на италианските земеделски производители Coldiretti, цитирана от AFP и БТА.Асоциацията публикува тези данни по повод петата годишнина от налагането на ембаргото. Решението за него беше взето от президента на Русия Владимир Путин на 7 август 2014 година и срокът му беше удължен до края на 2020 година.

Тази забрана върху вноса на хранителни продукти от западните страни беше наложена като ответна мярка срещу санкциите на американците и европейците срещу Москва заради ролята й в украинската криза. Ембаргото забранява да се внасят на руска територия хранителни продукти от ЕС, Норвегия, САЩ, Канада и Австралия.

Заради забраната износът за Русия на определен брой италиански продукти като пармезан, шунка и ябълки са сведени до нула.

"Това е нетърпима цена за Италия и за ЕС и е важно да се върнем към пътя на диалога", заяви в съобщение президентът на Coldiretti Еторе Прандини.

Към преките загуби се добавят и косвените - по отношение на имиджа. "Заради разпространението на руския пазар на фалшификати, които нямат нищо общо със стоките "Произведено в Италия", обяви Coldiretti, цитирайки продукти с наименованието "Каза Италия" или "Буона Италия".

Асоциацията подчерта, че фалшивите продукти "Произведено в Италия" не се срещат само в Русия, но и в страни, които не са засегнати от ембаргото като Швеция, Беларус, Аржентина и Бразилия.

Въпреки забраната износът на италианския хранителен сектор за Русия е нараснал със седем процента през 2018 година, достигайки до 561 милиона евро благодарение на стоки, които не са засегнати от ембаргото като виното, пастата, доматите, тютюна и зехтина.

Износът обаче остава много под равнището от 2013 година - преди ембаргото - когато е бил на стойност 705 милиона евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още