IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското напрежение отново потопи европейските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 2,3% от стойността си, а всички сектори се озоваха дълбоко на червена територия

20:04 | 05.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха първата сесия от новата седмица с рязък спад на фона на бързата ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, което продължава да преследва инвеститорите в цял свят, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 2,3% от стойността си в следобедната търговия, а всички сектори и основни индекси финишираха дълбоко на червена територия. Най-голям спад отбеляза лондонският бенчмарк FTSE 100 – от 2,47%, до ниво от 7223,85 пункта. Френският CAC 40 регистрира понижение от 2,19% до ниво от 5241,55 пункта. Германският DAX загуби 1,80% от стойността си и завърши сесията на равнище от 11 658,51 пункта.

Инвеститорите се насочват към активи-убежища като юана, облигациите и златото, като Китай позволи на валутата си да се понижи под прага от 7 юана за долар, което е най-ниското му ниво от 11 години насам. В петък Wall Street записа най-лошата си седмица от началото на 2019 г.

Световните финансови пазари преживяват волатилни сесии, откакто американският президент Доналд Тръмп обяви плановете си да наложи мита от 10% върху останалите незасегнати китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара в САЩ. Той обяви решението си в Twitter, като според слуховете не се съобразил със собствените си съветници.

В исторически план Китай контролира валутата си и решението да позволи спада беше сметнато за ответна реакция на митата на Тръмп. Bloomberg информира, че Пекин е спрял и вноса на американски земеделски стоки.

В края на сезона на отчетите HSBC обяви изненадващото оттегляне на главния си изпълнителен директор Джон Флинт, като съобщи, че банката се нуждае от промяна на върха, за да се справи с „трудната глобална среда“ въпреки повишаването с 16% на печалбата за полугодието. Книжата на листнатата на борсата в Лондон компания поевтиняха с 2% в понеделник.

Цената на акциите на британската компания Hargreaves Lansdown се понижи с близо 5% преди обявяването на резултатите й в четвъртък. Собственикът на Cartier, Richmont, се озова на дъното на Stoxx 600, след като книжата му поевтиняха с 6%. Продажбите на швейцарския производител на луксозни стоки са били повлияни негативно от протестите в Хонконг, които ескалираха през последните дни.

На другия полюс на европейския индекс на сините чипове книжата на финландската фармацевтична компания Orion поскъпнаха с 2,5%.

В макроикономически план ръстът на сектора на услугите в Испания се е забавил през юли, показаха публикувани тази сутрин данни. Въпреки това ръстът на заетостта се е ускорил спрямо достигнатото 32-месечно дъно през юни.

Активността в сектора на услугите в Италия е нараснала повече от очакваното през юли, докато във Франция и Германия новините не бяха толкова обнадеждаващи. Френският индекс PMI на мениджърите по поръчките в сектора на услугите е отстъпил от върховото си ниво през юли, докато дейността в частния сектор в Германия е достигнала най-ниското си ниво от над шест години.

Във Великобритания ръстът на сектора на услугите, който е доминиращ в икономиката, неочаквано се е ускорил до 9-месечен връх през юли до ниво от 51,4 пункта, но продължава да е под средното си дългосрочно равнище от 54,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Всичко е въпрос на херменевтика - как се четат и тълкуват новините. Примерът точно с ХСБЦ е показателен. Авторът на статията все едно казва: "ХСБЦ може и да има 16% ръст на печалбата, ама шефчето и си плю на петичките." Аз пък казвам: "Джони може и да си е тръгнал, ама нали печалбата расте здравата?"И без това Джони беше шефче година и нещо.Мисля си и друго - дълго време шефче беше Гъливер, довчера: Флинт... кой е следващият? - Адмирал Нелсън или Джон Силвър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още