IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп изплаши и европейските инвеститори: Dax падна под 12 000 пункта*

Изненадващо се понижава и цената на златото, което традиционно се счита за убежище

11:55 | 02.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдър на борсата във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Трейдър на борсата във Франкфурт. Снимка: Ройтерс, архив

От седмици централните банки доминират настроенията на световните фондови пазари, но сега Доналд Тръмп отново поема властта. Американският президент шокира инвеститорите в четвъртък вечер, след като обяви нови наказателни мита върху вноса от Китай и така наруши свое обещание за примирие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нови наказателни мита за китайски продукти предната вечер, а търговското напрежение между Япония и Южна Корея също се влоши.

След като азиатските индекси приключиха в зоната на загубите, германският Dax се срина в петък сутринта под границата от 12 000 пункта. Германският водещ индекс наскоро с търгуваше 2,5 процента спад на ниво от 11 952 пункта - загуба от над 300 пункта в сравнение с предходния ден. Така Dax следваше тенденцията на Wall Street.

В Париж CAC 40 отстъпи с 2,05 на сто до 5443,59 пункта в ранната търговия, лондонският FTSE 100 спадна с 1,48 на сто до 7472,44 пункта. 

В замяна спада и доходността по държавните облигации: десетгодишните бундове постигат рекордно ниско ниво с възвръщаемост от минус 0,491 процента. Доходността на повечето лихвени ценни книжа, които се считат за безопасни, зависи от доходността на десетгодишните облигации. Това се отразява на пенсионните осигуровки на милиони спестители, както и на разходите за дългосрочни заеми – например за недвижими имоти. При десетгодишните държавни облигации на САЩ доходността спадна до 1,8 процента, а за италианските облигации - до 1,6 процента.

Цената на златото, от друга страна, бе необичайно по-ниска: благородният метал се обезцени с 0,6% до 1436,67 долара за тройунция. Златото обикновено се счита за безопасно убежище във времена на криза. Въпреки това благородният метал вече беше поскъпнал с повече от два процента предната вечер и на фона на това рали някои инвеститори са решили да продават, за да приберат парите си.

*Актуално към 11.30 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
За един месец: +3.11%Злато/BGNОтваря: 2 455,79Затваря: 2 532,09
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
"Изненадващо се понижава и цената на златото, което традиционно се счита за убежище "И като как точно става това?+1.79% Злато/BGNОтваря: 2 487,49Затваря: 2 532,00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 4 години
че къде е изненадата тук?целата икономика е есин енрон със шефче тръмп. каже, че сключил некъв изгоден дотовор и акциците ъп. направи коментар за рестрикции - акциите даун. докът шефчетата не си оттеглят парите и не инвестират в нещо сигурно - така ше е. после, масата ше бъде оставена да плати зейността и да фалире, че и да умира.бравос, одобряван. а германиа, като окупирана страна я чакат най-наприятните изненади. удри. поне е ясно къде сме в цинълъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още