IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари завършиха сесията разнопосочно на фона на нови отчети и данни

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави почти 0,1%, като автомобилният сектор бе начело на ръстовете със скок от близо 1,5%

19:17 | 24.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари не можаха да намерят единна посока в сряда на фона на нова порция корпоративни отчети и разочароващи икономически данни за Франция и Германия, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави почти 0,1%. Автомобилният сектор бе начело на ръстовете със скок от близо 1,5%, който бе почти изцяло компенсиран от спада от 1,2% на книжата в суровинния.

Ръст отбеляза и водещият индекс в Германия DAX, който прибави над 0,3% до ниво от 12 528,9 пункта.

Спад обаче отбелязаха британският и френският измерител – FTSE 100 и CAC, които загубиха съответно 0,62% и 0,18%.

По-рано днес Борис Джонсън бе официално назначен за следващия премиер на Великобритания. В стъпителното си слово той изрази оптимизъм за бъдещето на страната и заяви, че тя е готова за какъвто и да е било резултат от процеса по Brexit.

Фокусът на пазарите днес до голяма степен бе съсредоточен върху икономическите данни и корпоративните отчети. Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността в Германия показа, че секторът се влошава през юли, като представянето на производителите на стоки достига до най-ниското си ниво от седем години насам.

Междувременно стана ясно също, че френският бизнес растеж също се забавя неочаквано. Еврото на свой ред се срина до двумесечно дъно от 1,1127 долара, но по-късно се възстанови до цена от 1,114 долара.

При отделните акции тези на британската телевизионна мрежа ITV поскъпнаха с близо 6,6%, след като в отчета си компанията съобщи за силен принос към приходите от онлайн дейност благодарение на популярното реалити предаване Love Island, което на свой ред ограничава спада в общите приходи от реклама до 5% през първата половина на годината.

Германският кредитор Deutsche Bank от своя страна се оказа по-дълбоко в зоната на загубите от очакваното. Загубата след данъчно облагане възлиза на 3,1 млрд. евро, малко повече от 2,8 млрд. евро, които банката заяви, че очаква с обявяването на новата си стратегия в началото на юли. Книжата на банката поевтиняха с 1,85%.

Френският автомобилен гигант Peugeot обаче представи силен ръст на печалбата си през първото полугодие, което оскъпи акциите му с 1,5%.

Във фокуса на инвеститорите  е и паричната политика. Очакванията са Европейската централна банка да намали в четвъртък основната си лихва с 10 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още